SVAKODNEVNICA

Roditeljske lekcije koje bismo trebali naučiti od Kejt Midlton

"Bebe i mame"

12.2.2018

Svako ko misli da kraljevski život nema baš nikakve veze s našim "običnim" životima, još nije dobro upoznao Kejt Midlton.

Ona je u svakom pogledu nastavila ono što je princeza Dajana započela - ignorirati kraljevsku tradiciju i brinuti o djeci na način koji nam je svima poznat. Svojim djelima i svojom brigom, bez dadilja i velike pomoći sa strane.

I baš zato što se kao majka dvoje djece, s trećim na putu, uspješno bori sa svim kraljevskim i porodičnim obavezama, Kejt možemo smatrati superženom i supermamom. A kad nekoga zovemo takvim superlativima, onda nije zgoreg vidjeti kakve smo roditeljske lekcije već imali priliku naučiti od nje.

1. Djecu odgajaju sami

Iako imaju prilike i novca, Kejt i Vilijam samo u rijetkim trenucima koriste usluge dadilje jer insistiraju da sve vezano uz djecu rade sami. Iako Kejt trenutno nije puno angažirana oko kraljevskih obaveza, kad je bila trudila se maksimalno posvetiti djeci i što više vremena provoditi s njima.

2. Maksimalno štiti njihovu privatnost

Unatoč ogromnom interesu javnosti koji vlada za njihovom djecom Kejt dozvoljava da ih se slika prilikom službenih ceremonija, a u svim drugim situacijama fotografi su zabranjeni.

Zato gotovo sve njihove fotografije, čak i službene portrete, ne slika nitko drugo nego Kejt. I ona, u dogovoru s Vilijamom, odlučuje koja će se i kada objaviti.

3. Kejt zna cijeniti i vrijeme bez djece

Kad nije na službenoj dužnosti ni s djecom, vrijeme provodi udvoje sa suprugom jer zna koliko je to vrijeme važno za brak. Bez obzira na to radi li se o večeri u restoranu ili košarkaškoj utakmici pred milion ljudi, njih dvoje redovno odvajaju vrijeme za sebe.

4. Uživaju u zajedničkim hobijima

Kad god im se pruži prilika Kejt i Vilijam vode djecu tamo gdje mogu uživati onako kako vole njih dvoje odraslih.

Zato je princ Džordž prvi put stao na skije s dvije godine, a možda Šarlot s mamom uskoro zaigra hokej.

5. Podvukla je crtu

Dok se obične mame "bore" s bakama i djedovima, Kejt se bori s višestoljetnom kraljevskom tradicijom, ali je svima jasno dala do znanja da su joj njena djeca i običan život uvijek na prvom mjestu. I pred kraljicom bakom i pred pravilima.

Zato ju je Vilijam sam vozio iz bolnice kad je rodila, božićne večeri provode kod njenih, a ne s kraljicom, a za svoj je gušt organizirala i darivanje djeteta.

6. Majčinske savjete traži od svoje mame

Što god je muči, Kejt će se uvijek obratiti prvo svojoj mami Kerol Midlton, koja i uživa najveće povjerenje kraljevskog para. Barem dijela koji se tiče tipičnih ljudskih uspona i padova iz svakodnevnog života.

7. Sa svakim djetetom provodi dosta vremena jedan na jedan

Na taj se način bavi dosta oboma te ih razdvaja, pogotovo kad si već pomalo krenu na živce. Kako to već biva među braćom i sestrama.

8. Ne boji se disciplinirati ih

Čak ni u javnosti, a to smo već imali prilike vidjeti, Kejt dobro zna da roditelj ne treba uvijek biti dobar i zabavan, a djeca od malena moraju znati kako se ponašati. Kod Kejt tu nema iznimke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.