SVAKODNEVNICA

Dojenačke kolike: Grčevi jesu briga, ali nisu bolest

"Bebe i mame"

14.2.2018

Grčevi su vrlo česta pojava u prvim mjesecima bebinog života. Iako nisu opasni, zabrinu cijelu porodicu, a beba otkrije da plačem može skrenuti pažnju majke na sebe.

Prvi simptomi grčeva su plač, uznemirenost, grčenje nožoca i poremećen san. Grčevi se obično javljaju u drugom mjesecu života i intenzivniji su noću nego danju.

Gdje su uzroci

Početni dio probavnih i dišnih organa je zajednički, što uslovljava povezanost gutanja i disanja. Beba počinje snažno sisati i pri tome, gutati mjehuriće zraka. U želudačnom sadržaju ti mjehurići se međusobno spajaju.

Sav zrak kojeg se beba ne oslobodi podrigivanjem krene sa želudačnim sadržajem duž crijeva. Nerijetko je prečnik mjehurića veći od prečnika crijeva, pa se ona rastežu, što je za bebu vrlo bolno i neugodno.

Kako pomoći djetetu

Iako na tržištu postoje različiti preparati koji će olakšati bebine tegoba, treba znati da:

* Nos mora biti prohodan

Kada joj je nos zatvoren, beba se pri gutanju zagrcne, diše na usta, pa se još više naguta zraka. Nos se najjednostavnije čisti tako što ćete bebu položiti potrbuške duž lijeve podlaktice, malo je izlupkati po leđima, a zatim u istom položaju odstraniti sekret iz nosa (najbolje pumpicom).

* Spavanje nakon obroka

Nakon hranjenja dobro je bebu držati u uspravnom položaju kako bi podrigivanjem izbacila zrak iz želuca. Zatim pokušajte naviknuti bebu da spava nakon podoja, jer će se tako umiriti, a grčevi će biti blaži.

Ako su grčevi kod vašeg djeteta jako izraženi, neka doji češće, a kraće. Naime, kada je beba mnogo gladna onda halapljivo jede i tako guta više zraka.

Vaša beba nije bolesna, ona je zdrava. I, što je najvažnije, ona vas posmatra. Znajte da se dijete ne rađa s urođenom sposobnošću da izmjeri jačinu neprijatnih senzacija, ono to stječe kroz iskustvo tokom života. Ali, zato ima urođeni refleks da prati reakcije odraslih, kada ga snađe neka nevolja.

Pravilo hranjenja

Bebina glavica mora biti postavljena naviše u odnosu na ostali dio tijela, jer u ležećem, horizontalnom položaju uvijek postoji mogućnost da se dio tečnosti iz usta prelije ka nosu, pa se beba bori za zrak i počinje ga gutati.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.