SVAKODNEVNICA

Tate se sve više brinu za djecu

"Bebe i mame"

16.2.2018

Očevi, koji danas sve više gube svoju tradicionalnu ulogu muškarca - hranitelja porodice, a zarađuju jednako ili čak manje od svojih žena, pokušavaju dobiti više na svojoj vrijednosti tako što sve aktivnije brinu o djeci.

Djeca, a ne novac, danas su izvor borbe za moć među spolovima, tvrdi dr. Caroline Gatrell, autorica brojnih istraživanja o razlikama među spolovima.

- Ti muškarci žele nastaviti svoju poslovnu karijeru, ali postati i roditelj broj jedan kod kuće. Shvataju da im ni posao, a ni odnos s partnericom, ne mora biti zauvijek, ali djeca su za cijeli život. Muškarci samo žele „investirati“ na pravo mjesto, smatra dr. Gatrell, autorica raznih istraživanja.

Naglasila je i to da muškarci danas sve više izražavaju potrebu za fleksibilnim ili skraćenim radnim vremenom, kako bi imali vremena više se posvetiti djeci. Žele i u tome biti ravnopravni s mamama.

Ali, ako ste se pitali brinu li muškarci sve više za svoju djecu na isti način kao i žene, odgovor je ipak ne. Poslovi brige o djeci koji uključuju, naprimjer, pranje i peglanje njihovog rublja ili čišćenje podova na kojima se djeca igraju, očevi radije zaobilaze u velikom luku.

Svoju ulogu tate najradije ostvaruju kroz provođenje vremena isključivo s djetetom, kroz igru i razgovor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.