SVAKODNEVNICA

Streptokok nije bauk

"Bebe i mame"

19.2.2018

Ukoliko dijete dobije naglu upalu grla, a uz to se javi i povišena temperatura viša od 39 stepeni Celzija, koju prate abdominalni bolovi i glavobolja, moguće je da je riječ o streptokoknoj upali grla. Najpodložnija su joj djeca uzrasta od tri do deset godina, mada naučnici upozoravaju da je sve veći broj mlađe djece koja od nje obolijeva.

Sluznica grla naseljavaju uobičajene bakterije flore ždrijela, a među njima su i streptokoke. Njih ima više vrsta i podvrsta, ali opasan je samo betahemolitički streptokok iz grupe A (BHSA), jer je to jedini bakterijski uzročnik upale grla koji treba prepoznati, izolirat i liječiti na pravi način.

Koji su simptomi

Ova infekcija može biti opasna jer može izazvati buran odgovor imunološkog sistema. Ponekad dijete proizvodi previše antitijela koja se bore ne samo protiv uzročnika, već napdaju i sopstvena tkiva (bubrege, zglobove, srčani mišić), što izaziva akutnu reumatsku groznicu.

Osim temperature i grlobolje, na streptokok upućuje i suh nos (nema slina), jarkocrvena boja usana, karakterističan sladunjav miris iz usta, bjeličast jezik (u poodmakloj fazi postaje malinast), kao i otečeni krajnici s bijelim naslagama. Također, vrlo često su uvećane i limfne žlijezde. Ipak, najsigurniji način dijagnosticiranja streptokoke je izolacija bakterije u brisu grla ili nosa.

Način liječenja

Ako bris pokaže da je dijete pozitivno na streptokoku, obavezno je provođenje energične desetodnevne terapije prirodnim penicilinima. Treba imati na umu da je streptokoka vrlo često otporna na neke vrste polusintetskih i sintetskih penicilina i drugih antibiotika.

Treba znati da je velika zabluda da su antibiotici primijenjeni u vidu injekcija efikasniji u liječenju streptokoke, jer su mnoga vrlo opsežna i obimna istraživanja pokazala da to nije slučaj.

Važno

Neka djeca u grlu stalno imaju streptokoku, a ne osjećaju nikakve tegobe. Ta djeca nisu bolesna, ne predstavljaju opasnost za okolinu niti ima opasnosti za njih, pa ih ne treba liječiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.