SVAKODNEVNICA

Kad je vrijeme da dijete uči strani jezik

"Bebe i mame"

20.2.2018

Roditelji su često u dilemi kada je njihovo dijete spremno za sportske ili neke druge aktivnosti te se često pitaju šta da izaberu. Britanski psiholozi napravili su mali vodič za roditelje koji će im pomoći da izaberu pravi hobi za svoje dijete.

Muzički instrumenti

Iako su mnogi slavni muzičari počeli učiti svirati u najranijem djetinjstvu, psiholozi kažu da je najbolje sačekati da dijete napuni pet godina. Razlog je jednostavan, tek u ovom uzrastu maleni će moći sjediti pola sata mirno i koncentrirati se na ono što mu učitelj govori.

Ipak, ako smatrate da je dijete spremno za časove muzike mnogo ranije, zašto ne pokušati s časovima?

Učenje stranih jezika

Kada su strani jezici u pitanju, tu važi ona - što ranije, to bolje. Istraživanja su pokazala da djeca iz dvojezičnih porodica vrlo brzo nauče oba jezika.

Kada dijete počne učiti drugi jezik, to shvata kao zabavu. Što se godina tiče, stručnjaci preporučuju da sačekate do pete godina. Ovo je uzrast kada su sva djeca uglavnom spremna za časove.

Vožnja bicikla

Nikako ne dajte djetetu da vozi bicikl prije nego što napuni četiri godine. Kada napuni tri godine, može voziti bicikl s četiri točka. Nikako ne skidajte pomoćne točkove dok ne budete sigurni da dijete ima dovoljno snage za ravnotežu i sigurnosti da okreće pedale. Za to će biti sposobno između šeste i sedme godine.

Kućni ljubimci

Psiholozi kažu da dijete uzrasta od četiri godine može davati ljubimcu vodu i hranu. U uzrastu od osam godina može prošetati psa, ali bi bilo poželjno da im se svaki put tokom ove šetnje i vi pridružite, barem dok ne napuni deset godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.