SVAKODNEVNICA

Kada s bebom hitno u bolnicu

"Bebe i mame"

21.2.2018

Medicinski eksperti su sastavili kontrolnu listu od sedam znakova koje majke i zdravstveni radnici moraju znati i koristiti za identificiranje ozbiljnih oboljenja kod novorođenčadi koja zahtijevaju hitan tretman u bolnici.

Čak blizu četiri miliona beba u svijetu svake godine umre prije navršenih mjesec života, od toga tri četvrtine umire u prvoj sedmici života - uglavnom usljed posljedica bakterijskih infekcija, komplikacija pri porođaju i preranog porođaja.

U članku objavljenom u "Lancetu", istraživači tvrde da ova lista može pomoći u identificiranju ozbiljnih oboljenja kod novorođenčadi do dva mjeseca i da može popuniti prazninu koju je sadržavala prethodna kontrolna lista, jer nije obuhvatala period prve sedmice života novorođenčadi.

- Svaka majka treba znati da, ukoliko dijete ne jede onako kako bi trebalo, to predstavlja znak ozbiljnog oboljenja ili poremećaja i predstavlja nešto čemu se mora posvetiti odgovarajuća pažnja, kaže Martin Weber iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Zvuči veoma jednostavno, ali upravo su ovo poruke koje moramo što više promovirati. Ukoliko vaša beba ne pravi sama određene spontane pokrete i pravi ih samo kada je dodirnete, to bi trebao biti znak za uzbunu da sa bebom nešto nije uredu, tvrdi Weber. Sedam kliničkih simptoma čine:

1. Poteškoće u vezi sa hranjenjem;

2. Poteškoće vezane za grčenje tijela;

3. Pokreti isključivo uz vanjsku stimulaciju;

4. 60 otkucaja srca u minuti ili više;

5. Snažno uvlačenje grudi;

6. Tjelesna temperatura iznad 37,5 stepeni Celzijusa i

7. Tjelesna temperatura ispod 35,5 Celzijusa.

Weber i njegove kolege su na samom početku sastavili kontrolnu listu od 31 znaka. Ove su procjene zatim usaglašene sa pedijatrima. Weberov tim je potvrdio da su procjene zaista pouzdane čak i kada se lista suzi na samo sedam tačaka. Weber naglašava da se stopa smrtnosti može smanjiti samo ukoliko se osigura adekvatna zdravstvena zaštita i njega počev od prvih sedmica života.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.