SVAKODNEVNICA

Deset smjernica za dobre mame

"Bebe i mame"

25.2.2018

Od trenutka kada saznate da ste trudni, pa sve dok vaše dijete ne ode na fakultet postavljat ćete sebi pitanje: jesam li dobra mama? Postoji deset smjernica da to i provjerite.

1 Univerzalna definicija ne postoji

Morate priznati da bi ona učinila roditeljstvo previše jednostavnim. Zamislite da uz bebu dobijete i pravilnik o ponašanju koji vam garantira da ćete uspjeti u vaspitanju. Koliko god zvuči primamljivo, sjetite se da vaš način vaspitanja gradi ličnost djeteta.

2 Prve tri godine imaju veliku ulogu u odgoju djeteta

Ali, baš u to vrijeme njihovi osmijesi su neodoljivi, plač neutješan, a nestašlucima kao da nema kraja. Bez obzira na sve to, od vas se traži osmijeh pun povjerenja, stroga, ali pravedna riječ, topli zagrljaj i dosljednost. Biti roditelj mnogo je teže nego biti menadžer ili direktor velike kompanije. Ali, kao i u svakom poslu, postoje trikovi koji vam mogu biti od velike pomoći. Počnite da ih primjenjujete od malih nogu, ali ne zaboravite na njih i kada djeca odrastu.

3 Volim te

Nove mame jednostavno se ne mogu odvojiti od svojih beba, stalno ih ljube, dodiruju i maze. Neka vas ta navika ne napusti. Istraživanje je pokazalo da djeca s kojom se ne komunicira prilikom hranjenja, napreduju sporije od onih sa kojima se to čini. Dodiri, osmijesi i riječi pohvale, također, hrane malene. Nježnost je zarazna, prenijet ćete je na djecu, pa im jednog dana neće biti teško da zagrle brata ili prijatelja koji je imao loš dan. To je samo još jedan način na koji možemo reći "volim te".

4 Priča za laku noć

Odvojite malo vremena za priču za laku noć. Odaberite slikovnice sa puno slika i sami izmišljajte priče. Takvi razgovori su od neprocjenjive važnosti. Mali rituali pomažu djeci u stvaranju rutine, određena slikovnica ili uspavanka značit će da je vrijeme za spavanje. Osmislite pjesmice za odlazak u vrtić, za ručak i večeru, iznenadit će vas pozitivan utjecaj koji će imati na vaše dijete.

5 Razgovarajte s bebom

Dok ste u šetnji, kad mijenjate pelene, dok pripremate obrok - pričajte. Objašnjavajte vašem mališanu šta se oko njega događa. Dijete priča od prvog dana, njegov razgovor je plač i smijeh, a vaš odgovor su riječi i rečenice koje će ga smiriti i stvoriti rutinu od koje će se osjećati sigurno.

6 Hvalite svoje dijete

Samopouzdanje je važna stvar, a njegova izgradnja započinje od malih nogu. Mnogi roditelji misle da su pohvale ono što ne treba raditi od prvog dana i u svakoj prilici. To nikako nije tačno. Iako dijete ne razumije riječi hvale, razumjet će aplauz. Spojite ručice i aplaudirajte zajedno!

7 Riječi koje otvaraju sva vrata

Nikad nije prerano za riječi poput "hvala", "molim" i "oprosti". Zvuče predivno kada ih izgovara dvogodišnje dijete, a svaki zahtjev upotpunjen jednom od tih riječi, teško ćete odbiti. Dijete će brzo naučiti da se neke stvari ne mogu dobiti samo tako, već da postoje i riječi koje otvaraju sva vrata.

8 Podstičite stvaranje

Svaki crtež i skulptura od papira koju dijete napravi vrijedni su pohvale. Na taj način podstičete ga da i dalje razvija maštu i stvara. Vaspitačica će u vrtiću svakako pohvaliti rad, ali tek kada ga pohvale mama i tata, on dobija pravu vrijednost.

9 Reagirajte na plač

Roditelji su često u strahu da će, skačući zbog svake suze, razmaziti dijete. To je istina kada govorimo o trogodišnjaku, ali kada je riječ o tek rođenoj bebi, pravila su drugačija. Zadatak roditelja u prvih 12 mjeseci jeste da "objasne" bebi da je sigurna i zaštićena. Svaka suza neka bude mali znak za uzbunu. Ne brinite, imat ćete dovoljno vremena za objašnjavanje nakon što ugase prvu svjećicu na torti.

10 Razgovarajte s pedijatrom

Prvih šest mjeseci dijete mora odlaziti na pregled kod pedijatra. Vi ćete, kao savjesni roditelji, otrčati u ordinaciju svaki put kada dijete kihne, što će kod nekoga izazvati podsmijeh. Ne obazirite se na to, pedijatar će stručno odgovoriti na sva vaša pitanja i smiriti vaše strahove.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.