SVAKODNEVNICA

Koje pelene odabrati, kad na kupanje, šta s tjemenjačom...

"Bebe i mame"

23.2.2018

Kada beba i mama stignu iz porodilišta kući, sva pažnja ukućana usmjerava se na novog člana porodice. Ako se radi o prvom djetetu, tada se javljaju i dileme vezane za pravilnu njegu. Kako bismo vam pomogli da se osjećate manje zbunjeno, donosimo nekoliko osnovnih preporuka o tome kako kvalitetno njegovati novorođenče.

* Izbor pelena - Pedijatri Svjetske zdravstvene organizacije, prema istraživanju u kojem je učestvovalo hiljadu majki, došli su do saznanja da je upotreba jednokratnih pelena bolja od korištenja pamučnih. Prednost je u tome što je bebina koža uvijek suha. Savjet naših pedijatara jeste da preko jednokratne pelene široko povijamo bebu švedskom i tetra pelenom sve do prvog ultrazvučnog pregleda kukova.

* Kupanje - Novorođenče treba kupati svakog dana. Najpovoljnije vrijeme je navečer, prije podoja ili obroka, i to uvijek u isto vrijeme. Temperatura vode za kupanje treba biti oko 37 stepeni, a temperatura sobe oko 25.

Zbog pupka koji još nije otpao, u početku bebu kupajte u segmentima. Prvo operite glavu i gornji dio tijela, a zatim donji.

* Tjemenjača - Naslage na bebinoj glavici poznate kao tjemenjača česta su briga roditelja. Da biste riješili ovaj problem, blago utrljajte bebi-ulje na dio glave zahvaćen tjemenjačom, koje će ove naslage razmekšati, a onda glavicu operite odgovarajućim dječijim šamponom.

* Kozmetika - Kako ne bi iritirala osjetljivu dječiju kožu, sredstva za njegu trebala bi biti blaga, po mogućnosti PH neutralna. Ako je koža nakon kupanja ipak suha, trebalo bi je mazati hidratantnom kremom, naročito dijelove pod pelenom i na pregibima. Ipak, ne pretjerujte, a posebno ne s puderima koji isušuju kožu.

* Presvlačenje - Bebu presvlačite onoliko puta koliko ima obroka. Prilikom presvlačanja bebu očistite vlažnim maramicama i zatim namažite kremom.

* Nokti - Bebi sijecite nokte jednom sedmično, a najbolje je da to uradite dok spava.

* Uši - Ne pretjerujte s čišćenjem ušnih otvora štapićima. Najbolje je da, ukoliko ima potrebe za tim, samo blago očistite spoljne dijelove, jer guranjem štapića u ušnu školjku možete izazvati povrede koje će oštetiti sluh.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.