SVAKODNEVNICA

Šta govore bebine oči

"Bebe i mame"

3.3.2018

Oči novorođenčeta jako su osjetljive. Ako su suzne i krmeljive to znači da ima neku infekciju. Ako je majka imala pojačan vaginalni sekret ili bakterije u mokraći postoji šansa da će se novorođenče inficirati prilikom prolaska kroz porođajni kanal. Tada su bebine oči crvene, otečene, zalijepljene i to ne samo ujutro, nego tokom cijelog dana. U takvom slučaju najbolj je potražiti ljekarsku pomoć i savjet.

Kako brisati oči

Uzmite sterilnu gazu i mlaku prokuhalu vodu. Time očistite područje oko očiju, ali nikako ne i unutrašnjost oka. Bitno je da se oči čiste od spolja ka unutra i da se jedna gaza ili vata ne koristi i za drugo oko.

Kako odrediti boju

Većina beba rađa se s tamnoplavim ili sivoplavim očima. Boja bebinih očiju može proći kroz nekoliko promjena prije nego što se konačno utvrdi boja - između trećeg i šestog mjeseca, a kod nekih beba još i mnogo duže.

Nijansa bebinih očiju neće definitivno biti konačna sve do prve godine pošto se pigmentizacija dužice povećava tokom cijele prve godine.

Moja beba je razroka

U prvih nekoliko mjeseci možda ćete primijetiti da bebine oči ne rade saglasno, ali to nije znak da će beba biti razroka. Beba još nije savladala da koristi svoje okice i vjerovatno tek jača očne mišiće. Kad napuni tri mjeseca moći će fokusirati pogled.

Ako ste ipak sasvim sigurni da beba koristi samo jedno oko kada se fokusira na nešto, a drugo gleda negdje drugo, otiđite ljekaru.

Kada se pojavljuju suze

Suze se pojavljuju tek pred kraj prvog mjeseca, a novorođenčad plaču bez suza. Ova tečnost se odliva kroz suzne kanale koji se nalaze u unutrašnjem dijelu oba oka, ali i u nosu.

Krmelji u očima

Kada su suzni kanali blokirani dešava se, pogotovo ujutru, da se nagomila veća količina žućkasto-bijele sluzi. Sve dok sekret nije prejak, nema razloga za brigu. Ali, ako je obilan i ako je žute boje, javite se ljekaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.