SVAKODNEVNICA

Ne kupujte polovnu autosjedalicu za dijete

"Bebe i mame"

5.3.2018

Čak i roditelji koji znaju koliko je autosjedalica važna za dijete, ponekad ne odaberu odgovorajuću ili je ne znaju pravilno montirati, što ugrožava djetetov život, upozoravaju stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Ako uzimate polovnu sjedalicu, detaljno je pregledajte te ispitajte vlasnika šta je sve prošla. O sjedalici bez uputa, starijoj od osam godina, s poderanom presvlakom ili najmanjim oštećenjem ne treba ni razmišljati.

Originalna presvlaka štiti djecu od vatre, a poderana ili zamijenjena ne. Važnost sjedalice ističe i statistika Svjetske zdravstvene organizacije: od desetero poginule djece, sedmero bi preživjelo da su bili pravilno vezani.

* Zbog zamora materijala, slabljenja plastike i šavova tkanine, dječija sjedalica garantira sigurnost osam godina. I to od datuma proizvodnje, najčešće utisnutog na plastiku kućišta sjedalice.

* Tokom nagloga kočenja pri brzini od 25 kilometara na sat svaki objekt djeluje 20 puta većom silom. U tom trenutku dijete od pet kilograma teži 100 kilograma.

* Što je djetetu udobnije u sjedalici, to će je lakše prihvatiti kao svoje mjesto u automobilu. Zato se u sjedalici uvijek treba voziti bez jakne. Osim udobnosti, debela jakna smanjuje učinkovitost pojasa jer se neće moći pravilno stegnuti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.