SVAKODNEVNICA

Jesu li bajke okrutne za djecu

"Bebe i mame"

10.3.2018

Bajke pripovijedaju o rađanju i smrti, ljubavi i patnji, o hrabrosti i beznađu i već generacijama očaravaju djecu, nudeći im priču koja ih nosi u svijet mašte. Djeci su drage jer su jednostavne i jer pojednostavljuju priču.

Ipak, one nisu slika realnosti, osobe su dobre ili zle, a dobro uvijek pobjeđuje. To, u stvarnom svijetu, nije tako. Zato se postavlja pitanje kakve bajke djeca trebaju.

Moralne priče

Bajke su moralne priče, koje djetetu daju priliku da se identificira sa svim što je dobro i da razvija antipatiju prema svemu lošem. Pa ipak, mnogi roditelji se pitaju da li su bajke okrutne. Naprimjer, zla vještica gori u peći, vuku se raspori stomak i slično.

Nelagoda roditelja čitača lako se prenese na malog slušača. Želja da se dijete zaštiti od surove stvarnosti bajke (kad otac odluči ostaviti Ivicu i Maricu) prenosi se kroz glas, stav i emociju čitača na dijete, navodeći ga da i ono samo osjeti strah i neprijatnost.

Ipak, najveći dio bajki za djecu (najpoznatije su one braće Grimm) ne poznaju uljepšavanje situacija. Kraj njihovih junaka je uvijek razrješenje, dosljedno onome što je prethodno učinjeno. Vuk je nastradao nakon što je progutao jariće, vještica je završila u peći nakon što je zarobila djecu...

Dječija percepcija

Roditelji trebaju znati da djeca uživaju u pravednom završetku bajke, ne zamarajući se moralnim dilemama i strašnim scenama. Djeca u bajci prepoznaju svoje strahove i konflikte, osjećaju i strah dok im se čitaju bajke, ali i neopisivu radost zbog sretnog kraja.

Djeca slušaju srcem i dušom. Za njih je bajka stvarna! Ona plaču kad Ivica i Marica ostanu sami, ali se i radosno smiju kad jarići igraju oko bunara.

Za dijete se svijest o stvarnim događajima sastoji samo manjim dijelom u iskustvu, a u velikoj mjeri od mašte. Zato djeca vole bajke i njihovu magiju. 

Čitanje povezuje  

Danas je djetetu potrebna bajka kao razlog za kontakt s odraslom osobom. Djeci je danas potrebnije nego ikad da imaju što više prilika za druženje udvoje.

Kada treba biti oprezan

Ako primijetite da dijete ne uživa u postepenom rastu emocionalne napetosti - ne pokazuje olakšanje nakon završetka bajke, izbjegava bajku ili pokazuje strah - znak je da je dijete osjetljivije na simbole bajke.

Ako se boji vuka, mraka, vještice nemojte mu čitati takve priče pred spavanje, ostavite ih za neku drugu priliku. Ne treba ni razbijati iluziju bajki i tumačiti mu da je sve izmišljeno i da postoji samo u priči.

Zašto su bajke bitne

Bajke su bitne za djetetovo odrastanje jer šalju važne poruke:

Ispravno je ne provlačiti se kroz život kao lijenština; dobro je zauzeti se za slabije; neko ko je mali može pobijediti snažne divove i zmajeve i taj mali na kraju dobija kraljevstvo, princezu...

Važno

Kod izbora bajke, radije izaberite one braće Grimm, kao što su "Pepeljuga", "Snježana", "Ivica i Marica"...

U ranoj dječijoj dobi izbjegavajte bajke H. K. Andersena kao što su "Djevojčica sa šibicama", "Olovni vojnik", "Ružno pače", jer je njihovo raspoloženje pretežno depresivno i često nemaju sretan kraj.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.