SVAKODNEVNICA

Bake i djedovi - ključ sretnog djetinjstva

"Bebe i mame"

12.3.2018

Odrastanje uz bake i djedove čini djecu sretnijima, pokazuje istraživanje sa Univerziteta Oxford. Objašnjenje je prilično jednostavno - oni imaju dovoljno vremena za razgovor s unucima o njihovim problemima i planovima.

Osim blagotvornog utjecaja na njihovo djetinjstvo, anketa koja je uključila više od 1.500 djece otkrila je da bake i djedovi mogu sačuvati unutrašnji mir klinaca čiji roditelji prolaze kroz razvod.

Statistike kažu da jedna od tri bake redovno pazi na dijete, dok njih 40 posto tu i tamo uskače upomoćč pripomoć. Kasnije, kada unuci postanu adolescenti, pozitivan utjecaj baki i djedova koji su aktivno učestvovali u odrastanju unuka daleko je veći čak i od onih porodica u kojima su međugeneracijski odnosi brižno njegovani.

Istraživanje je otvorilo i jednu ne toliko istraženu temu - koliko društvo prepoznaje važnost i potrebu baki i djedova da učestvuju u odgajanju djece roditelja pretrpanih poslom?

I dok jedni svoje starce šalju u staračke domove, drugima bi definitivno dobro došlo nešto poput državnih subvencija za bake-odgojiteljice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.