SVAKODNEVNICA

Prva pomoć - Pravilno sanirajte povrede dok čekate da stigne ljekar

"Bebe i mame"

12.3.2018

Šta činiti kada dijete popije nešto otrovno, padne, posiječe se ili dobije grčeve zbog visoke temperature? Osim činjenice da treba otići ljekaru ili pozvati hitnu pomoć, evo nekoliko savjeta britanskih ljekara:

* Krvarenje iz nosa

Neka dijete sjedne, a vi mu nagnite glavu naprijed da bi sva krv iscurila iz nosa. Treba disati na usta, a vi mu nježno pritisnite s dva prsta korijen nosa.

Ukoliko krvarenje ne prestane odmah, napravite kratku pauzu, pa još dva puta u razmaku od deset minuta prtisnite korijen nosa.

Kada se krvarenje zaustavi, očistite djetetu nos. Također, nakon što krvarenje stane, recite djetetu da ne govori i neka se trudi da ne kašlje i ne kiše, jer to može opet izazvati pucanje kapilara u nozdrvama, što će pokrenuti krvarenje.

Nikako nemojte naginjati djetetu glavu unazad, jer se krv može spustiti u grlo i izazvati povraćanje. Ukoliko krvarenje iz nosa ne prestane ni nakon 30 minuta, odmah odvedite dijete ljekaru.

* Visoka temperatura i grčevi

Visoka temperatura, pogotovu ona preko 40, može izazvati grčeve. Ako je dijete u groznici, skinute mu svu odjeću do gaćica ili pelena i atletske majice, tako da se noge i ruke mogu hladiti.

Dajte paracetamol na svaka tri do četiri sata i, ako se temperatura ne počne spuštati ili počne rasti, a vi još ne možete dati sljedeću dozu lijeka, dajte djetetu sirup na bazi ibuprofena.

Hladite tijelo spužvom namočenom u mlaku, ne hladnu vodu.

Ako se dijete počne grčiti odmah idite ljekaru.

Zaštitite dijete da ne povrijedi vas ili sebe tako što ćete ga staviti na sigurno mjesto, recimo na sredinu velikog kreveta i držite neku posudu pri ruci u slučaju da počne povraćati.

* Povrede glave

Čak i kad padne niz stepenice ili s drveta, dijete obično prođe bez ozbiljnih povreda, ali događa se da povrijedi glavu ili zube.

Ako sumnjate na povredu vrata ili kičme ili, ako je dijete bez svijesti, ne pomjerajte ga, osim ako je to apsolutno nužno. Odmah zovite hitnu pomoć.

Ako je dijete zbunjeno, ima vrtoglavicu, povraća, muka mu je ili ne vidi dobro, odmah ga treba odvesti ljekaru.

Izbijen zub često se može vratiti na mjesto. Stavite ga u čašu mlijeka i idite što prije zubaru. Krvarenje zaustavite urolanom gazom ili tkaninom kojom ćete pritiskati ranu deset minuta.

* Duboke rane

Da biste zaustavili krvarenje, držite ranu pritisnutu čistim komadom tkanine ili golom rukom desetak minuta.

Ako rana zjapi, pokušajte prikupiti krajeve. Držite povrijeđeni dio tijela tako da bude iznad srca.

Kad krvarenje prestane ili se sasvim uspori, stavite čvrst zavoj.

Ne pokušavajte izvaditi iz rane ono što je ostalo u njoj.

* Opekotine

Ohladite opekotinu što brže možete. Pustite vodu da teče preko povrede najmanje deset minuta.

Skinite odjeću koja može stezati dijete i, kad se opekotina ohladi, pokrijte je sterilnom gazom - čistom pamučnom tkaninom ako nemate sterilu gazu - i idite ljekaru.

Ako ga boli, dajte mu paracetamol. Ne pokušavajte odstraniti bilo šta iz rane. Ne stavljajte nikakvu mast i ne bušite plikove.

Opekotine izazvane hemijskim sredstvima, kao što su razređivači i jaka sredstva za čišćenje, držite pod tekućom vodom najmanje 15 minuta.

Skinite odjeću pokvašenu hemikalijom i odvedite dijete u bolnicu.

* Trovanje

Ako je u pitanju bazna supstanca, kao što je sredstvo za čišćenje, isperite djetetu dobro usta i natjerajte ga da popije pola litra mlijeka ili vode da bi se otrov u stomaku razrijedio.

Ne pokušavajte ga tjerati na povraćanje da ne bi otrov u povratnoj putanji oštetio jednjak i ždrijelo.

Ako se dijete otrovalo nečim čvrstim kao što su pilule, ne dajte mu ništa da pije, jer tečnost može ubrzati rastvaranje otrova u stomaku. Odmah idite u bolnicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.