SVAKODNEVNICA

Nošenje bebe, pa i nedonoščeta, pozitivno utječe na razvoj

"Bebe i mame"

21.3.2018

Jedno od čestih pitanja je i koliko rano se može početi s nošenjem djeteta u sling marami. Prema mišljenju stručnjaka, nema nikakvih prepreka za nošenje čak i nedonoščadi, pod uslovom da su stabilnog stanja. Ne samo da nema prepreka nego to čak pozitivno utječe na njihov razvoj, tako da je jasno da je preporučljivo nositi i onu novorođenčad koja su rođena u terminu, odmah po rođenju.

Evo šta o nošenju nedonoščadi kaže Eva Vogelgesang, medicinska sestra na neonatalogiji – odjeljenju za intenzivnu njegu djece u Klinici Saarbruecken u Njemačkoj, koja je istovremeno i međunarodno certificirana savjetnica za dojenje te savjetnica za nošenje, piše portal Stillraum:

- Nedonošče na svijet dolazi mnogo sedmica prije vremena, dakle, umjesto da u majčinoj utrobi ima odgovarajuće podražaje i pokrete u svim ravnima, ona nepomično leže u inkubatorima ili se postavljaju na majčina prsa kod kengur metode. Nošenje u marami im daje mogućnost da imaju ova iskustva! Djeca na taj način iskuse onakvu stiješnjenost kakvu bi osjećali i u materici što im daje osjećaj sigurnosti i smiruje ih. Moglo bi se to reći i ovako: „produžava se vrijeme nošenja“.

Čvrsto vezivanje omogućava samoregulaciju (smirivanje). Dijete ima mogućnost da osjeti (druga) senzorna iskustva, umreženo učenje, jer proprioceptori osiguravaju percepciju položaja i kretanja tijela u prostoru. Tim putem informacije o napetosti mišića, dužini mišića, položaju zglobova i kretanju dospijevaju u mali mozak i u korteks te se tamo nesvjesno obrađuju. Beba istovremeno čuje, osjeća i miriše svoje roditelje što također pomaže razvoj na svim nivoima.

Poboljšanje oblika glave s dugoročnim učinkom na zglobne ravni, a time i na kompletan koštani i mišićni potporni aparat. Kod prijevremeno rođene i bolesne djece bonding (povezivanje majke i bebe) često je nepotpun ili ga čak nikako i nema. Nošenje povećava osjetljivost roditelja i poboljšava bonding.

Nedonoščad su često u opasnosti da ne dobiju odgovarajući tretman. Plaču više od novorođenčadi i dojenčadi koja su rođena u očekivanom terminu, ometena su u razvoju, i ne odgovaraju „stereotipu malog djeteta“. Mirno i uravnoteženo dijete u marami u mnogome smanjuje opterećenje roditelja.

Roditeljima nošenje može donijeti sljedeće:

* Roditelji postaju sigurniji u ophođenju s djetetom – postaju sigurni u sebe.

* Osjetljivost roditelja u odnosu s djetetom postaje izraženija i sve bolje interpretiraju znakove koje daje beba. Aktivno pomažu razvoj svog djeteta – ovo daje dobar osjećaj/roditelji su ponosni.

* Roditelji štede svoje resurse – dobivaju slobodno vrijeme i više prostora. Marama oslobađa glavu i ruke!

* Pozitivan učinak na laktaciju (povećanje količine mlijeka, trajanja dojenja).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.