SVAKODNEVNICA

Kako se izboriti s prvom bebinom prehladom

"Bebe i mame"

22.3.2018

Sjećate se kako ste se loše osjećali kada ste posljednji put bili prehlađeni? Naravno, to nije nimalo lijepo iskustvo, a tek pokušajte zamisliti kako se beba osjeća kada prvi put iskusi prehladu?

Za pojavu prehlade odgovorni su virusi. Zaraženi ljudi šire viruse dok kišu ili kašlju u blizini zdravih ljudi. Virusi se uvlače u nos i grlo i tamo se razmnožavaju.

Bebe su posebno osjetljive jer im imunološki sistem još nije dovoljno razvijen. Kritično je kada hladan vanjski zrak i centralno grijanje isušuju nazalne membrane, zbog čega se virusima prehlade lakše zadržati tamo. Većina djece oboli od prehlade šest do deset puta godišnje. Ovaj broj veći je kod djece koja su u jaslicama ili u vrtiću.

Koji su simptomi

Kada je beba prehlađena, imat će brojne simptome. Kihat će i curit će joj iz nosa. Možda će imati i upaljeno grlo, pa će otežano gutati. Mogu joj nateći žlijezde.

Beba neće imati apetita i bit će razdražljiva. Pojavit će se kašalj, a može imati povišenu temperaturu (do 38,5 stepeni).

Kada ljekaru

Ako je beba stara tri mjeseca ili manje i ima simptome prehlade, trebali biste odmah kontaktirati pedijatra. Simptomi slični prehladi kod bebe od tri mjeseca ili manje mogu vas zavarati i potencijalno se može raditi o ozbiljnijoj bolesti.

S druge strane, ako je beba starija od tri mjeseca, trebali biste kontaktirati ljekara primijetite li:

* Da otežano diše i nosnice joj se šire sa svakim udisajem;

* Ako joj nokti ili usne poplave;

* Sluz je gusta, tekuća i zelena;

* Ako kašlje duže od sedam dana;

* Bole je uši;

* Ima temperaturu višu od 38,5 stepeni;

* Pospanija je ili mrzovoljnija nego obično.

Kako brinuti za bebu

Medicinski stručnjaci kažu da nema lijeka za prehladu. Ipak, postoje načini kojima možete ublažiti simptome koje vaša beba osjeća. Pobrinite se da se dovoljno odmara i da pije mnogo tekućine. Ako ima povišenu temperaturu, konsultirajte se s pedijatrom koji lijek možete dati.

Ako dijete kašlje i mlađe je od tri godine, nemojte mu davati lijekove protiv kašlja, osim ako vam je tako rekao pedijatar. Kašljem se donji respiratorni trakt rješava sluzi.

Ako beba ima začepljen nos, možete uz pomoć gumene sisaljke izvući sluz iz nosnica. Ako je sluz pregusta, možete upotrijebiti kapljice ili sprej za nos sa slanom vodom da razrijedite sluz prije izvlačenja sisaljkom.

Važno

Najbolji način da beba izbjegne prehladu je da se ne nalazi u blizini zaraženih ljudi. Ali, ako se ipak prehladi, najbolje što možete učiniti je ublažiti simptome. Uskoro će nestati simptomi prehlade i ponovno će biti zdrava, naravno do sljedeće prehlade. Ali do tada ćete već biti spremniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.