SVAKODNEVNICA

Kako odabrati kolica za bebu

"Bebe i mame"

22.3.2018

Moderni roditelji od dječijih kolica očekuju mnogo više od njihove osnovne namjene - da budu prijevozno sredstvo. Naravno, i proizvođači se trude udovoljiti zahtjevima, pa je danas moguće pronaći sve - od tradicionalnih kolica kao s početka 20. stoljeća do modernih multifunkcionalnih modela.

Ako ste u dilemi, najvažnije je da izaberete ona koja su u skladu s vašim svakodnevnim aktivnostima i potrebama.

Svaka kolica imaju svoje različite karakteristike. Razlikuju se po veličini točkova, visini i modelu ručke, položajima za sjedenje, veličini sjedišta, lakoći sklapanja i rukovanja, težini i veličini, vrsti krova, korpi ispod kolica, kao i vrsti tkanine.

Sve ovo uzmite u obzir, kao i dodatke kao što su poslužavnik za hranu, držač za čašu ili igračke. Prije nego što krenete u kupovinu, razmislite o svom načinu života, aktivnostima, ličnom stilu i o tome kako će se ta kolica uklopiti u svakodnevne aktivnosti.

1. Da li ćete kolica koristiti za duže izleta ili samo za kraće odlaske u grad?

2. Kojim prijevoznim sredstvom ćete prevoziti kolica?

3. Velika kolica izgledaju dobro, beba u njima brzo zaspi, ručka je visoka, ali su kolica teška i nezgodna za tansport.

4. Klasična kamp kolica idealna su za prve mjesece i aktivne roditelje. Točkovi su dovoljno veliki da kolica možete voziti i po travi, imaju zaštitu od kiše, sunca, snijega. Sjedište ima tri položaja, pa beba može u njima dugo sjediti. Sklapaju se lako i imaju veliku korpu.

5. Kišobran kolica, koja se proizvode u dvije varijante. Prva je prelazna i to su malo veća kišobran kolica koja nisu lagana, ali imaju velike točkove i kolicima se lako upravlja.

Drugi tip su kišobran kolica za veće dijete. Ta su kolica lagana, ali imaju male točkove, pa nisu pogodna za pločnike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.