SVAKODNEVNICA

Djeca majki koje puše slabije spavaju

"Bebe i mame"

26.3.2018

Djeca majki koje su tokom trudnoće uzimale droge i druga opojna sredstva imaju probleme sa spavanjem. Pored toga, potvrđeno je da nikotin ima posebno štetan utjecaj na spavanje, a prvi pokazatelji poremećaja sna tokom ranog djetinjstva samo su nagovještaj kasnijih ozbiljnijih problema sa spavanjem.

To su rezultati studije s američkog univerziteta "Brown" u Rod Ajlendu. U studiji su korištene informacije dobijene od 139 majki u vezi sa poremećajem spavanja kod djece, starosne dobi od 18 mjeseci do devet godina.

Od ukupnog broja djece, njih 23 nije bilo izloženo utjecaju prenatalnog uzimanja droge, 55 je bilo izloženo prenatalnom uzimanju samo kokaina ili kombinacije kokaina sa drugim drogama, a 61 je bilo izloženo nekim drugim vrstama droge.

Rezultati jasno ukazuju da su kod djece koja su bila izložena prenatalnom uzimanju droga - nikotinu, alkoholu, marihuani ili nekim drugim opojnim sredstvima, zabilježeni značajni poremećaji spavanja. Analize pokazuju da prenatalna izloženost nikotinu uzrokuje najizraženije poremećaje spavanja kod djece.

Što je još gore, pojave problema sa spavanjem tokom ranog djetinjstva naznaka su da će ovi problemi ostati i u zrelijim godinama.

Izučavanje utjecaja prenatalne izloženosti drogama na spavanje također može dati odgovor na pitanje na koji način droge i drugi opijati utječu na razvoj mozga, a može dati i niz drugih odgovora, kao što su recimo utjecaj prenatalne izloženosti drogama na ponašanje i sposobnost koncentracije kod djece.

Američka akademija za istraživanje poremećaja spavanja nudi savjete koji će vam pomoći da kod svog djeteta uspostavite zdrav ritam spavanja:

* Pridržavajte se uobičajene rutine odlaska u krevet. Odvojite 10 do 30 minuta za pripremanje djeteta za spavanje.

* Osigurajte opuštajuću atmosferu u vrijeme pripreme djeteta za spavanje.

* Isključite TV, kompjuter i videoigrice u vrijeme planirano za odlazak u krevet.

* Naučite dijete od rođenja da ne treba gledati programe koji nisu prilagođeni njegovom uzrastu.

* Ne navikavajte dijete da zaspi s flašicom u ustima ili u vašem krilu i nemojte ga ljuljuškati.

* U vrijeme odlaska u krevet nemojte djetetu davati hranu i napitke koji sadrže kofein, ne dajite mu čokoladu i napitke sa sodom. Izbjegavajte lijekove koji imaju stimulirajući karakter, kao što su lijekovi protiv kašlja i zatvora.

Ne zaboravite - zdrav san je izuzetno bitan za svako dijete. Osmijeh nakon buđenja najbolji je pokazatelj da je dijete imalo dobar i zdrav san. Nenaspavano dijete će i vaš dan učiniti nepodnošljivijim jer će se manjak sna odraziti na njegovo ponašanje.

Jeste li znali

Bebama od tri do jedanaest mjeseci preporučljivo je 14 do 15 sati noćnog sna, od godinu do sedam godina djeci je potrebno 12 do 14 sati, djeci predškolskog uzrasta 11 do 13, a školskog od 10 do 11 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.