SVAKODNEVNICA

Kad se strano tijelu nađe u dječijem nosu

"Bebe i mame"

28.3.2018

Djeca često znaju staviti neko strano tijelo u nos. Iz radoznalosti, u igri, stavljaju razne predmete u nos, a najčešće su to perlice, plastične mase, dugmići, klikeri, djelovi igračaka, sjemenke i drugi predmeti do kojih djeca dolaze.

Strana tijele najčešće dospijevaju u nos kroz prednje nosne otvore, prilikom guranja u nos, a rijetko prilikom povrede nosa, kao što su komadići stakla.

Osnovni simptom stranog tijela u nosu je zapušenost odgovarajućeg nosnog hodnika, nadražajno kihanje i pojačana sekrecija iz jedne nozdrve. Sekrecija iz nosa mijenja se od sluzave do sluzavo-gnojave, sa sukrvicom, ako je strano tijelo oštrih ivica.

Kod male djece nekada strano tijelo u nosu ne daje nikakve simptome i ostaje dugo vremena nezapaženo. Ako ostane nezapaženo duži period, ono može poslužiti kao osnova za taloženje krečnih soli iz nosnog sekreta (kalcij i magnezij fosfati i karbonati).

Tako nastale tvorevine u nosu nazivamo rinoliti. Svojim prisustvom u nosu dovode do jednostrane zapušenosti nosa praćene sluzavo-gnojavom i sukrvičastom sekrecijom. Često se osjeća i neprijatan zadah iz nosa.

Liječenje se sastoji od vađenja stranog tijela i uključivanja antibiotske terapije.

Preporuke za roditelje

- Ne dajite djeci za igru sitne predmete niti igračke sa sitnim dijelovima.

- Ne pokušavajte izvaditi strano tijelo, ako se ono ne može s lakoćom izvaditi.

- Ne čistite nos, jer se može dogoditi da dijete udahne strano tijelo još dublje i začepi dišni put.

- Odvedite dijete pedijatru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.