SVAKODNEVNICA

Kada i kako snižavati povišenu temperaturu

"Bebe i mame"

30.3.2018

Kad vam se čini da je dijete vruće na dodir, obavezno mu izmjerite temperaturu. Najpreciznije sredstvo za mjerenje je klasični toplomjer.

Kod dojenčadi i male djece toplomjer se lagano uvuče u zadnji dio debelog crijeva samo prednjim dijelom dok se drugom rukom pridržavaju nožice djeteta (temperatura izmjerena analno viša je od one u pazuhu za 0,5 stepeni).

Naravno, zahvaljujući modernoj tehnologiji sada temperaturu možete izmjeriti i pomoću specijalne cucle ili toplomjerom koji se stavlja u uho. Starijoj djeci temperaturu možete mjeriri u pazušnoj jami.

Normalna temperatura iznosi od 36 do 37,5 stepeni. Srednje visoka temperatura je 38 - 39 stepeni, a visoka temperatura iznad 39 stepeni.

Temperatura se može snižavati lijekovima s paracetamolom - mogu biti u obliku sirupa ili čepića (supozitorija). Treba napomenuti da sirup djeluje brže, ali ponekad je roditeljima jednostavnije dati čepić.

Naravno, ako temperaturu prati dijareja, čepići nisu opcija. Neki pedijatri smatraju da su čepići bolji jer se ne ugrožava djetetov želudac, pogotovu ako je u pitanju dojenče.

U svakom slučaju, djetetu treba davati što više tečnosti. Ona ne treba biti ni prevruća ni hladna, već sobne temperature. Ako dijete ne popije dovoljno tečnosti može doći do dehidracije.

Također, dijete obavezno treba raskomotiti, a ne dodatno utopljavati! Stav pedijatara je da temperaturu ne treba snižavati lijekovima ukoliko ona ne prelazi 38 stepeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.