SVAKODNEVNICA

Riba smanjuje rizik od ekcema

"Bebe i mame"

4.6.2018

Ukoliko svojoj bebi uvedete barem jedan obrok ribe prije navršenih devet mjeseci, možete u velikoj mjeri reducirati rizik od razvoja ekcema, tvrde švedski istraživači.

Uvođenjem ribe bilo koje vrste u ishranu vaše bebe smanjujete rizik stezanja i skupljanja kože za 25 procenata u poređenju sa djecom koja ne jedu ribu, tvrdi Bernt Alm, pedijatar sa Univerziteta Gothenburg u Švedskoj.

Značaj ovih najnovijih nalaza je da je rano uvođenje ribe u ishranu vašeg djeteta izuzetno korisno. Tokom istraživanja našu pažnju nismo usredsredili na količinu i vrstu ribe, uglavnom smo željeli istražiti značaj perioda uvođenja ove namirnice u jelovnik vaše bebe, pojašnjava dr. Alm.

Ekcem je hronično oboljenje koje pogađa od 10 do 15 procenata djece, a praćeno je suhom, crvenom, ispucalom kožom i svrbeži. Najčešće pogađa djecu koja su sklona alergijama.

Ova švedska studija je dio obimnog istraživanja koje je obuhvatilo blizu 17. 000 beba. Istraživači su došli do zaključka da geni igraju veoma važnu ulogu u razvoju ekcema, dok dojenje i kućni ljubimci nemaju nikakvog utjecaja na pojavu ekcema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.