Mali vodič

Prvi dani s bebom: Njega pupka, presvlačenje, kupanje

"Bebe i mame"
02.04.2018 17:41

Bilo da ste uznemireni zbog mijenjanja pelena ili zabrinuti zbog odvikavanja bebe od sisanja, donosimo nekoliko savjeta koji će vam otkriti ponešto od onoga što trebate znati u prvoj godini bebinog života.

Briga o novorođenčetu može vam izgledati kao preveliki izazov. Ne brinite, svi zadaci koji sada izgledaju zastrašujuće, uskoro će postati rutina.

* Njega pupka - Pupak će otpasti tokom prve dvije sedmice. Svaki dan ga čistite tupferom natopljenim ohlađenom prokuhanom vodom i nježno osušite drugim. Pazite da vrh bebine pelene uvijete nadolje da bi pupak bio izložen zraku. Ako pupak postane ljepljiv, crven ili počne „curiti", odvedite bebu ljekaru.

* Mijenjanje pelena - Iako je u početku teško, uskoro ćete biti majstor za mijenjanje pelena. Ukoliko ste u mogućnosti, mijenjajte pelene vašoj bebi često, kada se probudi, nakon svakog jela, kada ide na spavanje i, naravno, kad god je pelena puna. Ne budite je noću ako je samo mokra, ali to učinite ako je imala stolicu ili ako plače.

Vrijeme za presvlačenje

1. Podignite bebinu benkicu da vam ne bi smetala, a onda njenu pelenu iskoristite za brisanje. Ako imate dječaka, on će vjerovatno tada i piškiti, pa pripremite nekoliko maramica.

2. Operite bebinu guzu toplom vodom i obrišite je. Posebnu pažnju obratite na prevoje na nogama. Vodite računa ako imate djevojčicu da je brišete od prednje ka zadnjoj strani, a ako imate dječaka, ne povlačite naglo kožicu na njegovom penisu.

3. Da biste sveli osip od pelena na minimum, osušite bebu mekim peškirom i ostavite je 10-tak minuta golu, na zraku. Ako ima osip, upotrijebite zaštitnu kremu.

4. Postavite novu pelenu ispod guze tako da se njen vrh poravna s bebinim strukom, a drugi dio pelene provucite kroz noge i držite preko stomačića. Ako je dječak, postavite mu penis nadolje.

5. Povucite ljepljive trake čvrsto preko prednje strane; ako pelena prijanja na pravi način, trebalo bi da možete jedan prst ugurati između nje i bebinog stomaka.

6. Kada bacite prljavu pelenu, uvijek operite ruke da biste izbjegli infekciju.

Kupanje bebe

Kada beba napuni četiri mjeseca i kada počne razlikovati noć i dan, vrijeme je da uklopite vrijeme za kupanje s vremenom za spavanje. Nakon kupanja treba slijediti podoj i beba će još za vrijeme dojenja biti pospana i spremna da utone u san.

1. Napunite kadicu sa 12-20 centimetara vode, tako što ćete sipati prvo hladnu pa vruću vodu. Provjerite temperaturu laktom ili termometrom. Temperatura vode trebala bi biti oko 37 stepeni.

2. Skinite bebu tek kada je kupka spremna. Lagano je spustite u vodu i za to vrijeme pričajte joj smiješeći se, da biste je ohrabrili.

3. Jednu ruku držite ispod njenih ramena, a drugu koristite za posipanje vode po bebinom tijelu.

4. Nije neophodno koristiti šampon, osim ako beba ima mnogo kose. Da biste joj oprali kosu zahvatite vodu rukom ili malom čašom i sipajte na glavu, izbjegavajući da voda pada po licu.

5. Kupanje bi trebalo trajati nekoliko minuta kako bebi ne bi bilo hladno. Kada završite s kupanjem iznesite bebu iz vode i osušite mekim peškirom, pa je privijte uz sebe.

Na redu je oblačenje

Većina beba ne voli se oblačiti, ali vi morate biti uporni.

1. Spremite odjeću i stavite bebu na toplu, udobnu, ravnu površinu.

2. Benkicu joj prevucite preko glave, tako što ćete dobro raširiti otvor za glavicu.

3. Provucite svoju ruku kroz otvor rukava i kad uhvatite njenu ruku prevucite rukav nazad (bolje je nego da gurate njenu ruku kroz rukav).

4. Kada je skidate, samo ponovite postupak u drugom smjeru.

Kako postupati sa bebom

Ne brinite ako se još ne osjećate sigurno dok se bavite svojom bebom.

Pridržavajte joj glavu, jer je ona sama ne može sigurno držati sve dok ne napuni tri mjeseca. Jednu ruku provucite ispod njenog vrata i glave, a drugu ispod njene guze.

Držite je prema sebi s glavom na svom ramenu ili je ljuljajte na podlaktici jedne ruke, dok vam je druga na njenim leđima. Bebi će se dopasti da vas gleda.

Ako je starija, okrenite je naprijed, jednom rukom držeći je oko struka, a drugom ispod guze. Dopast će joj se novi pogled na svijet.

Nikada bebu ne tresite, ne bacajte uvis, ne cupkajte snažno i ne okrećite je naglavačke.

NA VRH