SVAKODNEVNICA

Šta kada je kod bebe začepljen nosić

"Bebe i mame"

2.4.2018

Začepljen nosić je redovna pojava ujesen i zimi. Uzrok je najčešće prehlada ili alergija. Kada se iz nekog razloga nosić vaše bebe začepi, to zaista može biti vrlo neugodno. Međutim, postoje određene stvari koje možete poduzeti da biste joj olakšali situaciju.

U nekoliko naših preporuka otkrijte najlakši način da bebi pomognete i omogućite joj da normalno prodiše:

* Nije uopšte preporučljivo davati lijekove bebi mlađoj od tri mjeseca. Čak i ako se radi o posebnim lijekovima za bebe, ne dajite ih. Jer, umjesto da na ovaj način riješite problem začepljenog nosića, možete izazvati druge probleme.

* Umjesto lijekova koristite blagi rastvor slane vode. Ukapajte nekoliko kapi slane vode u nozdrve i blago ih masirajući kako bi slana voda mogla ući u nos.

* Druga dobra opcija koja vam može pomoći da olakšate svojoj bebi kod začepljenog nosa je korištenje neke vrste usisne pumpice koja se danas može naći u apotekama.

* Kupka sa dosta pare je također veoma efikasna kod začepljenog nosa novorođenčadi. Jednostavno uzmite bebu u naručje i odnesite je u kupatilo, uključite što topliju vodu i sjedite s bebom. Beba diše, a topla para pročišćava disajne puteve i pomaže bebi da prodiše kroz pročišćene nozdrve.

* Ne zaboravite još jednu važnu činjenicu - kada joj je nosić začepljen vaša beba mora disati na usta. To može rezultirati dehidriranjem, zato vodite računa da beba unosi dovoljne količine vode, sokova i drugih vrsta tečnosti koje će spriječiti dehidraciju.

* Mnoge bebe hvata panika kada ne mogu disati normalno kroz nos. Stoga je u takvim trenucima veoma bitna emotivna podrška. Blagi, umirujući zagrljaj i dodir učinit će da se beba vrlo brzo smiri.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.