SVAKODNEVNICA

Kako kupiti prve "prave" cipelice za dijete

"Bebe i mame"

10.4.2018

Svako dijete ima svoj vlastiti ritam i brzinu razvoja. Na roditeljima je da prate svaku pojedinu fazu i da udovolje potrebama svog djeteta. U to svakako spada i pravilna procjena o spremnosti djeteta da napravi prvi korak. To je jako bitno, jer je za takvu procjenu vezan i odabir odgovarajućih cipelica.

Svakako treba razlikovati dva tipa cipelica, jedne, prije nego što dijete stvarno prohoda i druge, kada se domogne vlastitih noga i počne stvarno hodati. Riječ je dakle o dva različita tipa cipelica koje se proizvode na različit način.

Kada vaše dijete još nije spremno da hoda, a vi ga želite polagano uvoditi u vještine pravljenja prvih koraka, trebat će vam i cipelice koje su prilagođene tom uzrastu i takvim potrebama. Dakle, trebaju mu cipelice, ali ne one prave, recimo to tako.

Ove se cipelice obično prave u najmanjim veličinama, nemaju tvrd đon i obično se đonovi ovakvih cipelica prave od materijala od kojeg je napravljen i ostatak cipelice, ili od nekog mekanog materijala kao što je pamuk ili mekana koža.

Ove su cipelice u suštini dosta elastične, savitljive i ne predstavljaju jači oslonac za dječju nogu. Moglo bi se reći da su više ukrasne, a mnogo manje funkcionalne. Nikako ih ne treba obuvati djeci kada počinju učiti hodati.

Ove prve cipelice za hodanje se prave nešto veće i imaju tvrđi đon u odnosu na prve cipelice koje djeca koriste prije nego što stvarno prohodaju. No, i ove cipelice moraju biti savitljive i fleksibilne, kako bi djetetu omogućile maksimalnu pokretljivost stopala pri učenju prvih koraka. Obavezno moraju imati ravan đon i pojačan dio oko gležnja, što doprinosi pravilnom razvoju stopala.

Na roditeljima je da odluče kada će svom djetetu početi obuvati cipelice. Općenito se ne preporučuje da se bebama obuvaju cipelice prije nego počnu hodati, međutim i pored toga, veliki broj roditelja obuje djetetu cipelice u nekim posebnim prilikama ili da ih zaštiti tokom hladnih zimskih dana. U takvim se situacijama ne preporučuju prave cipelice sa pojačanim đonom.

Čim dijete prohoda, obuvajte mu prave cipelice sa pojačanim đonom i zaštitom za gležnjeve, što će omogućiti pravilan razvoj stopala.

Kupovina dječjih cipelica je pravi mali poduhvat kojem morate pristupiti sa dosta ozbiljnosti. Stoga se roditeljima preporučuje kupovina u specijaliziranim prodavnicama obuće za djecu.

Odabir i kupovina prvih "pravih" cipelica za prve korake vašeg djeteta ima izuzetno veliki značaj za razvoj zdravog stopala i pravilnog hoda koji ostaje za cijeli život.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.