SVAKODNEVNICA

Koliko je opasan pad na glavu kod djece

"Bebe i mame"

10.4.2018

Da, povrede glave se mogu desiti bez obzira na ogromnu brigu i pažnju kojom obasipate svoje dijete. No, u najvećem broju slučajeva nemate razloga za zabrinutost. Trauma glave je ono što brine većinu roditelja, ali svakako treba imati na umu da svaki pad ne znači neminovno neku ozbiljnu povredu.

Čelo, prednji dio glave i koža lobanje dobijaju velike količine krvi. To za posljedicu ima obimna krvarenja ispod kože u slučaju bilo kakve jače povrede ovog dijela tijela. Ukoliko je krvarenje ograničeno na jedan dio glave, uzrokuje pojavu otekline koja nerijetko dobija oblik čvoruge, tzv. guščjeg jajeta. Ljekari ga nazivaju hematom.

Treba imati na umu da veličina otekline nikako ne mora biti pokazatelj jačine povrede. Čak i manji udarac u glavu može rezultirati pojavom čvoruge. Da biste ublažili oteknuće, na ugroženo mjesto što prije stavite ledenu oblogu.

Mada se oteklina najčešće povlači za nekoliko dana, promijenjena boja kože na ugroženom mjestu se može zadržati čak jednu ili dvije sedmice. Međutim, ukoliko ste ipak zabrinuti zbog povrede glave vašeg djeteta, obavezno se obratite ljekaru.

Naravno, ponekad se može desiti da udarac u glavu ili udarac glavom može biti toliko snažan da uzrokuje krvarenje u ili oko mozga. Ova vrsta krvarenja se ne smije smatrati bezopasnom, jer može uzrokovati pritisak na mozak.

Stoga vam savjetujemo da se obratite ljekaru ukoliko nakon povrede glave vašeg djeteta uočite bilo kojih od navedenih simptoma:

* Glavobolja;

* Nezainteresiranost;

* Gubitak ravnoteže;

* Povraćanje;

* Gubitak svijesti.

Mada konfuzija vjerovatno nije povezana sa pojavom hematoma, obavezno se obratite ljekaru ukoliko uočite kod svog djeteta gubitak pamćenja ili konfuziju nakon povrede glave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.