SVAKODNEVNICA

Kako provjeriti dječiji vid

"Bebe i mame"

13.4.2018

Mala djeca su rijetko u stanju staviti roditeljima do znanja da im nešto vezano za vid na neki način smeta. Ukoliko njihov vid nije ono što smatramo normalnim, oni sigurno nisu svjesni toga da je drugačiji nego kod ostalih osoba.

Često baš zapažanje roditelja usmjeri ljekara na potencijalni problem sa vidom. Zbog toga obratite pažnju na ponašanje djeteta, da biste primijetili sljedeće simptome i načine ponašanja.

1. Očigledna nemogućnost da dobro vidi, često pokazana izraženom nespretnošću ili saplitanjem (više od uobičajene dječije nespretnosti).

2. Izgleda vam da djete ne primjećuje ljude ili predmete - bilo u neposrednoj blizini, bilo u daljini.

3. Često treptanje koje nije u vezi sa jakom sunčevom svjetlošću, mrštenje lica kada pokušava da izvrši vizuelni zadatak. (Ipak, imajte na umu da bilo šta od navedenog može biti privremeni način ponašanja bez ikakve veze sa problemima vida).

4. Često trljanje očiju, koje nije u vezi sa pospanošću, (normalno je trljanje očiju kada se djetetu spava), što ukazuje na to da ga oči svrbe ili da ga peku.

5. Neprimjerena osjetljivost na svjetlo (dokazana, na primjer, treptanjem usljed nelagodnosti kada se svjetlo upali u slabo osvijetljenoj sobi) ili često zurenje u svjetlo.

6. Pretjerano suzne oči, a da to nema veze sa plačem.

7. Otok, crvenilo ili krastice na kapcima (trepavice izjutra mogu da budu zatvorene krasticama) ili žućkastobijela ili žućkastozelena izlučevina (znak infekcije); upale trepavice ili česta pojava čmičaka.

8. Oči koje izgledaju kao da "skakuću" ili "igraju" u brzim, ritmičkim pokretima ili kao da su buljave.

9. Često naginjanje glave na jednu stranu, kao da pokušava da bolje vidi.

10. Držanje tijela kruto ili nagnuto u pokušaju da se vide udaljeni predmeti.

11. Ponovljeno pokrivanje ili zatvaranje jednog oka u očiglednoj nelagodnosti (u suprotnosti sa povremenim pokrivanjem ili zatvaranjem jednog oka da bi dijete vidjelo kako svijet izgleda gledan samo jednim okom).

12. Držanje knjiga, igračaka i drugih predmeta blizu lica da bi se bolje vidjeli; uporno sjedenje isuviše blizu televizora (iako kod male djece ovo može biti normalna fascinacija gledanjem stvari izbliza prije nego neki od problema sa vidom).

13. Potpuno izbjegavanje aktivnosti koje zahtijevaju dobar vid (kao što je razgledanje knjiga).

14. Oči koje izgledaju razroke ili na drugi način neuparene, ili se ne pomjeraju skladno.

15. Zjenice (mali otvori u sredini oka) koje su ponekad ili stalno nejednake veličine (one trebaju raditi simultano: povećavati se u tami i smanjivati kada je veoma svijetlo) ili koje izgledaju bijelo umjesto crno.

16. Poteškoće u razlikovanju boja (mada se sjetite da su mala djeca rijetko u stanju identificirati boje).

17. Vidi duplo, ima česte glavobolje, tetura se ili mu je muka poslije aktivnosti koje se obavljaju izbliza (kao što je razgledanje knjiga ili gledanje televizije).

Samo starije dijete ovog uzrasta, koje umije da se lijepo izražava, bit će u stanju upozoriti vas na takve simptome.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.