SVAKODNEVNICA

Pravila za dudu-varalicu

"Bebe i mame"

13.4.2018

1 Sačekajte dok se vaša beba u potpunosti navikne na dojenje.

2 Dozvolite bebi da sama "odluči".

3 Odaberite sigurnu, pouzdanu dudu koja se lako održava.

4 Uvijek morate imati rezervnu. Kada naiđete na onu pravu, kupite nekoliko rezervnih. Veliki broj beba jednostavno ne prihvata novu dudu.

5 Vodite računa o higijeni. Prije nego što prvi put svojoj bebi date novu dudu, dobro je operite deterdžentom za posuđe i vodom.

6 Da biste sačuvali formu dude, svakog dana je potopite nekoliko minuta u rastvor napravljen od sirćeta i vode. Ostavite je da se nakon toga sama dobro osuši na zraku.

7 Oduprite se iskušenju da je isperete stavljanjem u svoja usta. Na taj ćete način samo prenijeti bacile i klice iz svojih usta u bebina.

8 Vodite računa o dotrajalosti dude. Dude mijenjajte što češće. Iskidana ili ispucala duda može biti prava opasnost za vašu bebu.

9 Nikada ne koristite trake ili vrpce za držanje dude oko vrata. Ovo je veoma opasna navika koju zaista treba izbjegavati, jer se vrpca može omotati oko bebinog vrata.

10 Ne uznemiravajte bebu dok spava. Ukoliko vašoj bebi ispadne duda dok spava, ne vraćajte joj je u usta, ne uznemiravajte je.

11 Pronađite drugi način za smirivanje bebe. Nemojte odmah trčati za dudu kako biste umirili bebu. Ponekad je dovoljno da je okrenete i ona će zaspati.

12 Ponekad ćete nastojati sisu ili flašicu zamijeniti dudom, ne činite to. Ako je beba gladna, nahranite je.

13 Treba znati kada prestati. Većina djece sama odbaci dudu u dobi od dvije do četiri godine. Ukoliko to vaše dijete ne učini, potražite pomoć i savjet pedijatra.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.