Zdravo dijete

Šta raditi kad je bebi začepljen nosić

"Bebe i mame"
20.04.2018 18:28

Prehlada je najčešće oboljenje kod djece. Iako kod roditelja izaziva zabrinutost, a često i paniku, postoje mnogi načini kako ublažiti njezine simptome.

Djeca godišnje prebole 10-12 prehlada i većina ih se pojavljuje tokom hladnijih mjeseci. Najčešće obolijevaju djeca u uzrastu od tri i četiri godine. Obično prehlade počinju kihanjem i simptomima začepljenog nosa, a ponekad se pojave i promuklost, kašalj ili temperatura.

Uzroci prehlade su virusi koji se nasele sluznicu dišnih puteva. Posebno osjetljive su prehlađene i suhe sluznice kojima je zbog hladnog zraka smanjena vlažnost.

Održavati vlažnost sluznice i čistiti nosić moguće je otopinama na bazi prirodnih soli. Prehlada kod dojenčadi može biti velik problem, jer u prvim mjesecima života bebe dišu isključivo na nos. Ako je nosić začepljen, beba teško doji i otežano diše.

Kapi koje smanjuju oteklinu sluznice dolaze u obzir, ako je zbog infekcije disanje otežano. Takvi lijekovi trebaju biti za djecu nisko dozirani i bez konzervansa. Naravno, možete ih koristiti isključivo na preporuku pedijatra.

I pumpice za nos mogu očistiti mali nosić. Kod dojenčadi pomaže i majčino mlijeko. Posebnom pipetom možete ga nakapati u bebin nosić poslije dojenja.

Važno

Često perite ruke, na njima se zadržava najviše virusa prehlade.

NA VRH