SVAKODNEVNICA

Zašto djeca sisaju palac

"Bebe i mame"

27.4.2018

1 Da li je sisanje palca normalno?

Odgovor je pozitivan, jer riječ je o sasvim normalnoj i moglo bi se reći uobičajenoj pojavi kod beba i male djece. Prirodni instinkt sisanja palca jednostavno utječe na neke bebe da već tokom prvih mjeseci života počinju sa ovom navikom.

Ponekad počinju i prije rođenja, dakle, u majčinoj utrobi. Bebe također mogu uživati u sisanju ostalih prstiju, šake ili drugih predmeta koji su im nadohvat ruke, kao što su recimo dude.

2 Zašto bebe sisaju palac?

Bebe imaju urođenu potrebu sisanja, koja obično opada nakon šestog mjeseca života. Međutim, veliki broj beba sisa palac da bi se same umirile. Takve bebe i mala djeca nalaze utjehu u sisanju palca kada su gladne, uplašene, uznemirene ili pospane.

Otprilike 70 do 90 procenata dojenčadi sisa palac. Većina ih prestaje sa ovom navikom u dobi od tri do šest godina.

3 Da li sisanje palca može uzrokovati bilo kakve probleme?

Ukoliko dijete dugo upražnjava ovu naviku, to može uzrokovati razvoj određenih dentalnih problema. Sisanje palca može uzrokovati razvoj malokluzije, to jest poremećaj normalne okluzije (zagriza).

Malokluzija obično nestaje kada dijete prestane sisati palac. Međutim, ukoliko dijete predugo upražnjava ovu naviku, obično je za nastale dentalne probleme neophodan ortodonski tretman.

Djeca koja dugo sisaju palac nerijetko imaju i probleme u govoru, što se može manifestirati na različite načine.

4 Kada sisanje palca postaje problem?

Sisanje palca kod djece mlađe od četiri godine obično ne predstavlja nikakav problem. Međutim, ukoliko se ove navike ne mogu osloboditi ni sa četiri ili pet godina, mogu nastati dentalni ili govorni problemi koje smo već pomenuli.

U rijetkim slučajevima sisanje placa nakon navršene pete godine predstavlja reakciju djeteta na emotivne ili neke druge probleme, kao što je anksioznost. Dijete koje se susreće sa ovakvim problemima će vjerovatno trebati pomoć stručnog lica.

5 Na koji se način liječi problem sisanja palca?

Većina eksperata preporučuje ignoriranje pojave sisanja palca kod predškolske ili mlađe djece, iz prostog razloga što većina djece sama prestane sa ovom navikom.

Pojavu sisanja palca treba liječiti kod djece u sljedećim slučajevima:

* Ukoliko se vuku za kosu, pogotovo ako je riječ o djeci dobi od 12 do 24 mjeseca;

* Kada djeca nastave sa ovom navikom nakon navršenih četiri ili pet godina;

* Ukoliko samo dijete traži pomoć za odvikavanje od ove navike;

* Ukoliko kod djece dođe do razvoja dentalnih ili govornih problema;

* Ukoliko su uznemirena, jer ih druga djeca zadirkuju zbog ove navike.

Tretman kod kuće

Odvikavanje od sisanja palca obično se može provesti kod kuće, a podrazumijeva aktivno učešće roditelja koji uspostavljaju određena pravila. Jedan od načina je i nagrađivanje djeteta ukoliko se trudi da se odvikne od ove navike. Kod starije djece je odvikavanje lakše, jer su djeca od pet ili više godina sposobna da shvate negativne efekte ove navike. A postupite ovako:

1. Razgovarajte otvoreno s djetetom o štetnosti ove navike.

2. Pokušajte ih odviknuti stavljanjem rukavica na ruke ili jednostavno umotajte palac zavojem. No, svakako, objasnite djetetu da ga na taj način ne kažnjavate nego ga pokušavate podsjetiti da je riječ o štetnoj navici.

3. Pokušajte i sa premazivanjem noktiju određenim sredstvima namijenjenim za tu svrhu, koja nisu otrovna, ali su gorkog i neugodnog okusa. Namažite nokat ovim premazom ujutro, prije odlaska u krevet ili kad god primijetite da dijete želi sisati palac. Ovaj je način odvikavanja najefikasniji ukoliko se kombinira sa nagrađivanjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.