SVAKODNEVNICA

Kada operirati krajnike

"Bebe i mame"

10.5.2018

Krajnici su važni za odbranu organizma od infekcija. Ipak, hronična upala grla može negativno utjecati na zdravlje djeteta. Ali, u većini slučajeva, operacija krajnika nije neophodna, jer postoje i dobre alternative.

Naime, za operaciju krajnika kod djece mlađe od šest godina struka bi, prema preporukama krovnih organizacija pedijatara i otorinolaringologa, trebala primjenjivati strože kriterije.

Prepoznajte simptome

Uplau grla i krajnika prate jaki bolovi u grlu, naročito pri gutanju, otežan govor, glavobolja i bol u stomaku, a često i povraćanje. Limfni čvorovi u grlu često su otečeni i bolni, a javlja se i povišena temperatura. Kod male djece uzrok upale su uglavnom virusi, a kod onih malo starijih često i bakterije.

Bakterije i virusi

Za viruse i dalje ne postoji adekvatna terapija, ali takve upale brzo prolaze. Kada je riječ o angini izazvanoj streptokokama, bakterije se suzbijaju penicilinom. Kod virusne infekcije ždrijelo je blago crveno, a dijete kiše i kašlje, dok je temperatura blago povišena.

Bakterijsku upalu možete prepoznati po bijelim ljuspicama ili žućkastobijelim naslagama na krajnicima, a prati je i temperatura viša od 38,5 stepeni. Liječnik će u ovom slučaju djetetu preporučiit antibiotike koji uništavaju bakterije i ubrzavaju liječenje.

Zahvat - da ili ne

Operacija krajnika dolazi u obzir kada su krajnici toliko uvećani da su disanje i gutanje otežani i dijete tokom noći ima napade gušenja. Operacija je preporučljiva i u slučaju ako dijete dobije anginu više od tri puta godišnje u tri godine zaredom, više od pet puta godišnje dvije godine zaredom ili više od sedam puta u godini.

Iako je odstranjivanje krajnika rutinski zahvat, nije potpuno bezopasno. Zato, kod djece mlađe od šest godina trebalo bi umjesto potpunog hirurškog uklanjanja nepčanih krajnika, davati prednost umanjenju krajnika. Rizik od krvarenja je manji, a i oporavak je brži.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.