Zdravo dijete

Šta određuje dijete već u maternici

"Bebe i mame"
09.05.2018 17:52

Mnoge teze djeluju nevjerovatno: da li je moguće da dedine navike u ishrani mogu dovesti do infarkta kod unuka? Da li debele žene rađaju više djece sklone debljini od majki normalne težine? Izvjesno je, u svakom slučaju, da su veze između okruženja i bebe u stomaku mnogo tješnje nego što se mislilo.

Već danas na pojedinim primjerima sasvim jasno je moguće pokazati da utjecaji prije rođenja tokom života mogu dovesti do oboljenja. Tako djeca gojaznih majki nasljeđuju sklonost ka dijabetesu. To nema veze s genima, nego s navikama u ishrani.

Gojaznost je danas poprimila razmjere epidemije -15 posto djece između tri i 17 godina u Njemačkoj je gojazno, svako deseto novorođenče teže je od četiri kilograma.

Međutim, dugoročno su ugrožene i pothranjene bebe. Odavno je poznato da su alkohol i nikotin otrovi i kada je razvoj u pitanju - ako trudnica redovno pije, dijete će biti u prosjeku 1 000 grama lakše, ako puši gubitak na težini je 300 grama.

Čak ako novorođenče nakon porođaja bude dobro njegovano i hranjeno, ostaje dvostruko veći rizik da nakon nekoliko decenija oboli od srca. Paradoksalno, kod neuhranjenih beba šest puta je veća opasnost da obole od dijabetesa.

Rezultati jednog od istraživanja pokazuju da ako se majka nedovoljno hrani dolazi do nedostatka dopamina u mozgu fetusa što kasnije u životu pogoduje Parkinsonovoj bolesti.

I dalje je sporno da li način života majke pogoduje nastanku shizofrenije, sklonosti nasilju ili homoseksualnosti. Ali, sasvim je sigurno da osjećanja majke utječu na duševni život djeteta. Prihvatanje ili odbacivanje fetusa prvo je i centralno iskustvo. Ne samo pupčanom vrpcom, nego i čulima fetus je vezan sa svijetom osjećanja majke. Ako se ona uplaši, njeno srce brže kuca, krvni sudovi se skupljaju, smanjuje se dovod kisika. Životni prostor fetusa se sužava, a putem pupčane vrpce stižu materije koje ga biohemijski programiraju na osjećanje straha.

Neželjena djeca čije majke ne uspijevaju uspostaviti kontakt s njima stvaraju znatno manje oksitocina, hormona vezivanja, koji je značajan za izgradnju međuljudskih odnosa i, prije svega, ljubav između majke i djeteta.

Depresija, nastupi panike, prisilno ponašanje, razni vidovi ovisnosti - sve to može biti programirano već u maternici.

NA VRH