Upozorenja

Ugasite cigaretu zbog zdravlja svog djeteta

"Bebe i mame"
03.05.2018 14:40

Kada je dijete pasivni pušač, to sa sobom nosi niz zdravstvenih rizika: astmu, bronhitis, pneumoniju i upale uha.

Sam duhanski dim sadrži brojne toksične supstance, čak njih oko 4.000, uključujući i oko 40 koje mogu učestvovati u razvoju raka. Postoji visoka koncentracija štetnih supstanci (katran, nikotin) u dimu koji udišu pasivni pušači, a koje se čak ni ne nalaze u dimu koji inhaliraju pušači.

Dječija pluća koja se još razvijaju, posebno su osjetljiva na utjecaj duhanskog dima i to iz više razloga. Prvenstveno zbog fizičkog razvoja, ali i zato što djeca imaju veću frekvenciju disanja od odraslih i udišu više vazduha u odnosu na njihovu tjelesnu težinu, što znači da udišu i više dima.

Kod pasivnog pušenja smanjeno je snabdijevanje tkiva kisikom. Uz to, dječiji imuni sistem islabije je razvijen i teže se može suprotstaviti štetnim utjecajima.

Bebe i mala djeca koja su izložena duhanskom dimu imaju povišen rizik od pojave infekcija disajnog sistema, kao što su upala pluća i bronhitis. Također je povišen rizik od infekcija srednjeg uha.

Djeca koja su izložena duhanskom dimu sporije rastu, a dim utječe i na promjenu lipidnog statusa, tako da djeca koja su udisala dim u adolescentskom dobu, imaju problem s nivoom dobrog i lošeg holesterola, što kasnije može izazvati povećan rizik od bolesti srca.

Ako mislite da je dovoljno otvoriti prozor u prostoriji u kojoj se puši da biste time riješili problem - griješite. Čak i nakon gašenja cigarete dim ostaje u kosi, koži, zidovima, tkaninama, tepisima, namještaju i igračkama. I - i dalje smeta.

NA VRH