Kako djeca rastu

O bebama: Najčešći uzroci plača

Autor: "Bebe i mame"
15.05.2018 18:34
A
A
A

Često su mlade mame preplašene i izgubljene jer njihava beba stalno plače. Ipak, ne paničite - i najmirnija beba plače bar sat tokom dana i tako vježba svoja pluća. Evo nekoliko preporuka kako se iznijeti s plačem, kada on nije posljedica gladi ili pune pelene.

1 Bebi nije udobno - Bebe se često žale jer im je neudobno. Mokre pelene smetaju bebama, pa se plačem žale na to. Pazite da je bebina odjeća udobna, da je u krevetiću ništa ne žulja i provjerite sobnu temperaturu koja treba biti između 19 i 21 stepena.

2 Umor - Bebama ponekad, čak i kad su umorne, treba pomoć da zaspu. Ljuljanje i maženje odlično je za uspavljivanje.

3 Bolest - Ako je beba bolesna, plakat će više i glasnije nego obično. Ako ste zabrinuti, otiđite pedijatru. Ako plač prate povraćanje, proljev, temperatura, osip ili teškoće u disanju obavezno idite liječniku.

3 Iscrpljenost - Bebe ne vole previše stimulacije. Mnogo gostiju ili buran dan mogu umoriti. Tada beba, umjesto da zaspi, plače. Uzmite je u naručje kako bi se osjećala sigurno.

4 Grčevi - Kada beba glasno plače i skuplja nožice, i to svakog dana predvečer, vjerovatno ima grčeve. Grčevi se javljaju nakon druge sedmice života i mogu trajati do trećeg mjeseca. Pravog lijeka za grčeve nema.

Pomaže čaj od komorača, ali samo nakratko. Masirajte bebin stomak, utoplite ga i ostanite smireni. Čak i mala beba osjeća uznemirenost majke.

5 Dosada - I bebe žele društvo. Ako ne želite sjediti stalno pored krevetića, kupite bebi zanimljivu šarenu igračku koja će je zabaviti.

Više o:

Plač bebe