SVAKODNEVNICA

Šta kad dijete nešto boli

"Bebe i mame"

16.5.2018

Šta kada se dvogodišnjak ili trogodišnjak koji se prije sat bezbrižno igrao počne žaliti na jak bol? Donosimo mali vodič najčešćih uzroka boli kod male djece.

Trovanje

* Šta se događa: Dijete povraća, ima proljev, povišenu temperaturu i malaksalo je.

* Šta vam je raditi: Pokušajte otkriti čime se dijete otrovlao. U sadržaju koji dijete povraća možete vidjtei nesvarene komadiće hrane, koja mu nije prijala, pa je organizam izbacuje.

Najvažnije je da se želudac očisti, zato djetetu dajte obične tople vode i naravno fiziološku otopinu kako ne bi dehodriralo. U slučaju trovanja, dijete obavezno odvetite ljekaru, jer ponekad simptomi trovanja mogu biti manifestacija virusne infekcije.

Temperatura

* Šta se događa: Dijete ima temperaturu višu od 38,5, ponekad se povraća i ima groznicu.

* Šta vam je činiti: Temperaturu nižu od 38,5 stepeni (pod uslovom da dijete nema neuroloških smetnji kad temperatura može da isprovocira konvulzije), ne treba skidati. Temperatura je zapravo odbrambena reakcija imunološkog sistema u borbi protiv infekcije.

Ukoliko temperatura ne prolazi, rashladite dijete tuširanjem mlakom vodom i dajte mu antipiretik (ibuprofen ili paracetamol). Postupak možete ponavljati na svakih pet sati, a ako je temperatura uporna, koristite paracetamol u obliku čepića.

Ako temperatura traje duže od dva dana, dijete odvedite pedijatru.

Osip

* Šta se događa: Dječiji obrazi postaju crveni, a na rukama i stomaku javljaju se srveni „pečati". Ponekad dijete ima i svrab.

* Šta vam je činit: Ukoliko dijete nema temperaturu (ponekad je osip znak trovanja ili infektivne bolesti), možda se samo previše znojilo. U tom slučaju, osip će proći nakon tuširanja i presvlačenja u čistu pamučnu odjeću.

Ukoliko to ne pomogne, dajte djetetu dovoljno tečnosti i izbacite sve namirnice koje su potencijalno alergene, a to su čokolada, citrusi i gazirani napici.

Antihistaminici najnovije generacije mogu otkloniti alergijsku reakciju bukvalno za nekoliko sati, ali ih ne smijete davati djetetu bez ljekarske preporuke.

Zubobolja

* Šta de događa: Dijete se žali na bol i često plače.

* Šta vam je činit: Ako ne možete do stomatologa (jer je večer ili noć), dajte djetetu paracetamol da smiri bol. Može pomoći ispiranje usta toplim (nikako vrućim) čajem od kamilice ili žalfije. I naravno, što prije idite zubaru.

Stomak

* Šta se događa: Dijete nema temperature, ne povraća i nema proljev, ali se žali da ga boli stomak. Blagi bolovi u stomaku obično su znak otežanog varenja i ne zahtijevaju liječenje. Ipak, iza bolova u stomaku mogu biti različite tegobe, od zatvora, kolika, pa do upale slijepog crijeva.

* Šta vam je činit: Dajte djetetu čaj od kamilice i utoplite mu stomak. Ako bolovi ne prolaze, nakon dva do tri sata, idite ljekaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.