SVAKODNEVNICA

Čistoća jest pola zdravlja, ali nečistoća je - druga polovina

"Bebe i mame"

18.5.2018

Naučnici Američkog centra za kontrolu bolesti tvrde da je malo prljavštine ipak zdravo i učinit će dijete otpornijim na bolesti. U nekim studijama naučnici su dokazali da mikroorganizmi poput bakterija i virusa povoljno djeluju na imunološki sistem.

Insistirati na tome da dijete ne smije staviti u usta ništa što nije sterilno, da se ne smije igrati u pijesku ili pomaziti psa ili mačku nije ulog u dječije zdravlje, već obrnuto, kažu liječnici. Malo praljavštine pomaže djeci da vježbaju imuni sistem.

To ne znači da djetetu treba davati neopranu hranu ili da ne treba oprati ruke prije jela. Također, ne postoji dezinfekcijsko sredstvo koje najotpornije bakterije neće preživjeti.

Djeca odrasla u potpuno čistom okruženju u kojem nisu izložena mikroorganizmima ne mogu razviti odgovarajuću regulaciju imunološkog ciklusa. Također, i umjerena virusna i bakterijska infekcija imaju isti učinak na imunološki sistem.

Poznato nam je da je čistoća pola zdravlja, ali onda je, kažu naučnici, prljavština druga polovina. Zato, primjerena higijena u svakodnevnom životu je itekako potrebna, ali dijete sigirno ne treba sterilnu okolinu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.