SVAKODNEVNICA

Savjeti za roditelje: Naučite kako postupiti kada vaše dijete povrijedi glavu

"Bebe i mame"

29.5.2018

Bebe i mala djeca nerijetko padnu s kreveta ili iz kolica i udare se u glavu. Uplašeni roditelji donose bebu pedijatru jer su u panici i plaše se da bi takav udarac mogao biti opasan.

Ipak, najčešće to nisu padovi s velikih visina, ali su dovoljni da dijete osjeti bol i strah. Većina roditelja osjeća krivicu zbog pada, ali ne treba se opterećavati jer gotovo da nema djeteta koje nije barem jednom palo na glavu ili se udarilo u glavu.

Padovi su najčešći u uzrastu od prve do četvrte godine, posebno u fazi kada dijete uči hodati. Tada je još nestabilno na nogama, nespretno, neoprezno, ali i znatiželjno pa u želji da dohvati neku igračku ili što prije stigne do cilja često pada.

Prilikom pada ili udarca u glavu može se pojaviti oteklina (čvoruga), modrina, posjekotina ili ogrebotina. Ove promjene su uglavnom bezazlene i najčešće prolaze same od sebe bez posljedica. Dijete na pad gotovo uvijek reagira plačem i to zbog bola i straha, iako se može dogoditi da prilikom pada izgubi svijest, poplavi ili nakratko prestane disati.

Iako je većina povreda glave kod djece zbog pada ili udarca bezazlena, neki od njih mogu biti i opasni. Zato povredu glave ipak treba shvatiti ozbiljno i pratiti dijete narednih 48 sati nakon pada.

Ukoliko dijete nakon pada zaspi i teško ga je probuditi, obavezno otiđite liječniku. Pregled je obavezan i ako je dijete zbunjeno, nestabilno hoda, ako je razdražljivo, ima glavobolju, neuobičajen način govora, mučninu, povraća, ako ne vidi ili ako se javi krvarenje iz nosa ili uha. Također, u slučaju gubitka svijesti obavezno je da dijete pregleda neurohirurg.

Statistike pokazuju da većina povreda glave kod djece završava liječenjem kod kuće.

Važno

Važno je malu djecu, pogotovo djecu koja su aktivnija, ni na tren ne ostavljati bez nadzora.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.