SVAKODNEVNICA

Kad se sudare dvije bake i mamina nervoza

"Bebe i mame"

7.6.2018

Kada poželite dobrodošlicu tek rođenoj bebi koja dolazi u kuću, morate biti svjesni da ćete morati poželjeti dobrodošlicu i nani ili baki, ili čak dvjema. Iako ste svu svoju energiju usmjerili ka bebi, ostavite malo i za takve posjete, koje će vam u jednom trenutku odgovarati, a u drugom ih nećete moći podnijeti.

Novopočenim majkama koje su bliske sa svojom i partnerovom majkom ovakva pomoć će itetako doći. Te starije žene pune su iskustva i savjeta te ako su odnosi dobri, mlada mama će to moći iskoristiti.

Ali, šta ako smatrate da su savjeti vaše majke zastarjeli, a stavovi vaše svekrve vas nerviraju?

Prvo, objema im stavite do znanja da ste spremni za dijete i da znate šta vas očekuje. Također, recite im kako dijete želite odgajati na vlastitit način te napravite plan i listu prioriteta.

To znači da ćete vi odlučiti kojim tempom ćete dojiti bebu, kada ćete je kupati i koliko ćete je nosati i držati u naručju. Porazgovarajte kao tri odrasle žene i predložite da se vi brinete za bebu, a da ćete tražiti pomoć kada vam bude potrebna.

A, ako mame žele pomoći, onda vam mogu skuhati ručak, otići u kupovinu ili se pobrinuti za bebinu prljavu odjeću.

Naravno, da će nane i bake s djetetom provoditi vrijeme, ali im jasno na početku dajte do znanja da ste vi mama i da vi određujete pravila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.