SVAKODNEVNICA

Isplanirajte vrijeme za druženje, djeca će vam biti zahvalna

"Bebe i mame"

7.6.2018

Vraćate se kući poslije napornog radnog dana. Usput ćete "pokupiti" djecu iz vrtića, škole. Dolazak u kuću samo je nastavak burnog dana, ručak, peglanje, pranje ...

Pod teretom tih silnih obaveza djecu niste uspjeli ni pomaziti. Nervozni ste u stalnoj trci da stignete sve. Odjednom se suočite sa istinom da je ovaj dan nepovratno iza vas, dan u kojem djeci niste priuštili ono što im najviše treba - vaša nježnost, trenutak posvećen samo njima.

Shvatite da nešto morate mijenjati, ali pitanje je kako? Dajemo vam nekoliko sugestija koje bi mogle pomoći:

1 Napravite jednu vrstu porodičnog kalendara. Uvrstite u njega sve moguće obaveze - termine za fudbal, rođendanske zabave, odlaske zubaru, posjete prijateljima i svoje radne obaveze. Tako ćete se mnogo lakše organizirati i pronaći one "čarobne rupice" za vrijeme koje možete provesti zajedno.

2 Pohvalite dijete kad god uradi nešto dobro. Većina roditelja mora priznati da provodi previše vremena kritizirajući djecu. Ponekad kao da čekamo priliku da ih kritiziramo i da na njima ispraznimo eventualnu nervozu, stres i nezadovoljstvo.

Vikat ćemo na dijete zbog nereda u sobi, zbog nečega što je zaboravilo uraditi. Umjesto toga pokušajte uloviti neki pozitivan gest svog djeteta. Hvalite ga punim ustima kada je dobro.

3 Iskoristite prednosti zajedničkog vremena, kao naprimjer tokom vožnje u automobilu. Podstičite dijete na razgovor, jer i to je izvanredan način gradnje dobrih odnosa između roditelja i djece.

4 Pokušajte osmisliti neke zabavne i kreativne aktivnosti u kojima možete zajednički uživati. Pokušajte otići na neke lokalne zabavne i sportske događaje, posjetite novu muzejsku izložbu.

5 Dakle, u današnje vrijeme u kojem svi prebrzo živimo, jednostavno isplanirajte vrijeme za druženje s djecom baš kao što planirate poslovne sastanke. Može nam svima ovo zazvučati pomalo čudno i neuobičajeno, ali pokušajte i uvjerit ćete se da ima efekta. Osjećat ćete se mnogo bolje i ispunjenije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.