Preporuke

Jedan sat televizije za djecu

"Bebe i mame"
12.06.2018 17:55

Dugo buljenje u TV ekran veoma je loša i nažalost sve raširenija navika. Ako je to navika i vašeg djeteta - šta ćete uraditi? Ne nudimo vam nažalost čarobni štapić, nego vam odmah na početku kažemo da ste pred dosta teškim zadatkom. Pa, krenimo:

1. Apsolutno je opravdano biti zabrinut roditelj u ovakvoj situaciji. Nedavno provedena studija na Univerzitetu Vašington pokazala je da gledanje TV programa ne uništava samo dječije oči nego se odražava i na razvoj njegovog mozga i općenito mentalnih funkcija.

2. Dozvolite djetetu da gleda TV samo sat dnevno. Američko udruženje pedijatara preporučuje maksimalno jedan sat gledanja TV programa za djecu uzrasta od dvije ili tri godine. Dakle, ništa mimo toga, jedan sat dnevno je sasvim dovoljno.

3. Pronađite alternative. Okupirajte dijete nečim drugim i to obavezno što dalje od TV-a. Izvedite dijete u šetnju u vrijeme kada želi gledati svoj crtić.

4. Budite odlučni. Dajte djetetu do znanja da postoji vremensko ograničenje gledanja televizije i pridržavajte se pravila koje ste uspostavili. Nemojte odustati. Rezultati će doći polako i postepeno.

5. Ne zaboravite - riječ je o veoma važnoj fazi u razvoju vašeg djeteta. To su ključne godine u razvoju - ključne za razvoj različitih jezičkih i socijalnih vještina, kreativnosti i niza drugih sposobnosti.

Previše vremena pred TV ekranom zasigurno će se negativno odraziti na kompletan razvoj. Vremenom sve može postati mnogo, mnogo gore. Ako baš morate, sklonite TV, sakrijte ga. Ozbiljno!

Tagovi

Televizija
NA VRH