SVAKODNEVNICA

Šta kada se djeca posvađaju

"Bebe i mame"

15.6.2018

Mnoga djeca su vrlo bliska sa braćom ili sestrama, tako da ih mogu smatrati najboljim prijateljima. Međutim, često se djeca međusobno ne slažu baš najbolje.

Porodica u kojoj su konflikti svakodnevni djeluje stresno na svakog njenog člana. Roditelji su na velikom iskušenju: kako da nauče djecu da se lijepo slažu i kako da uspostave i zadrže mir u kući?

Zašto se svađaju

Većina braće i sestara ispoljava određenu vrstu ljubomore i želju za takmičenjem, što na kraju rezultira svađom i tučom.

Razvoj

Prirodno je da svako dijete tokom svog razvoja dolazi do perioda kada želi zaštititi svoje stvari i na prvom mjestu ima zadovoljenje svojih potreba.

Temperamenti

Jedinstvene karakteristike temperamenta svakog djeteta igraju veliku ulogu u tome kako će se postaviti prema bratu ili sestri.

Bolest

Dijete koje je bolesno može tražiti i dobivati više roditeljske pažnje i zajednički provedenog vremena. Zdravo dijete će ponekada u takvoj situaciji reagirati nabusito i za nekoliko trenutaka, stvara se problem.

Roditelji

Ukoliko djeca gledaju i slušaju roditelje kako viču i lupaju vratima ona će vjerovatno "pokupiti" baš te loše navike.

Šta uraditi

Kad god je moguće, nemojte se miješati. Ukoliko se uvijek miješate kada se djeca svađaju, rizikujete da stvorite još veći problem. Djeca će onda od vas očekivati da uskačete svaki put kada izbije i najmanji sukob među njima.

Korisnije je da djeca sama nauče rješavati svoje probleme. Ukoliko se umiješate u svađu, možda ćete "držati stranu" jednom djetetu. Tako, dijete, koje je češće zaštićeno, može steći utisak da ima veću slobodu u odnosu na drugo.

Ukoliko ste zabrinuti zbog toga što djeca govore ružne riječi jedno drugome ili koriste ružne nadimke, upitajte ih kako bi se oni osjećali da ih neko tako nazove!

Ukoliko pokušavate riješiti dječiji sukob imajte na umu da problematičnu situaciju morate riješiti s djecom, a ne za njih.

Kada dođe do sukoba, razdvojte djecu dok se ne smire. Ponekada je najbolje da im date prostora i sačekate da se ohlade.

Nemojte se mnogo fokusirati na to koje je dijete krivo za svađu. Za borbu je potrebno dvoje, a svako ko učestvuje u svađi jednako je odgovoran.

Pomozite im

* Postavite osnovna pravila prihvatljivog ponašanja. Recite djeci da vikanje, lupanje vratima, nazivanje pogrdnim imenima nije dozvoljeno. Pohvalite njihovo dobro ponašanje i budite istrajni u zabrani lošeg.

* Vodite računa o tome da djeca nemaju ista interesovanja. Ako se mlađem djetetu ide u park, a starije bi da ostane kod kuće, probajte ispoštovati obje želje - izađite u park na određeno vrijeme, a zatim se vratite kući i omogućite starijem djetetu da radi ono što želi.

* Provodite kvalitetno vrijeme zajedno. Tako ćete smanjiti tenziju među djecom i omogućiti im da provode zajedničko vrijeme na kvalitetniji način.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.