SVAKODNEVNICA

Istjerajte alergene iz svog doma

"Bebe i mame"

14.6.2018

Reakcije imunološkog sistema na inače neškodljive tvari nazivaju se alergijama. U kontaktu s tim tvarima odbrambeni sistem se poremeti i dolazi do nepotrebnog ili prekomjernog stvaranja antitijela koja se bore protiv virusa i bakterija.

Uzročnici alergija - alergeni - vrebaju na djecu u domu i izvan njega, a to su obično polen trava i drveće, razni prehrambeni sastojci, plijesan, grinje iz kućne prašine i dim cigareta. Što se dlaka kućnih ljubimaca tiče, one ne izazivaju alergije, nego se u dlaci životinja nakuplja prašina, polen, plijesan i ostali alergeni koji izazivaju reakciju.

Simptomi prema kojima možete prepoznati rinitis, alergijska reakcija gornjih dišnih puteva, su svrbež, začepljenost i curenje nosa te svrbež i suzenje očiju.

Redovno usisavanje i čišćenje kuće smanjit će količinu alergena u vašem domu. Posteljinu je potrebno prati svakih pet dana, a kućnim ljubimcima trebalo bi zabraniti pristup dječijoj sobi.

Prozore prostora u kojima alergično dijete često boravi trebalo bi držati zatvorenima, a za što čišći i suši zrak u prostorijama poželjno je koristititi klima-uređaj.

Prema novijim istraživanjima, pokazalo se da je nivo alergena bitno opao u domovima u kojima je relativna vlažnost zraka bila ispod 50 posto.

Redovno čišćenje

U dječiju sobu postavite zavjese od materijala koji se mogu često prati. Posteljinu perite jednom sedmično otkuhavanjem i ne sušite je na otvorenom jer ćete tako alergene iz zraka unijeti u dom. Sintetičke jastuke mijenjajte svake dvije godine i iznesite biljke iz prostorije.

Ne vlazi

Ako vam se bilo koji tepih pokvasio, operite ga i osušite u roku od 24 sata. U slučaju da to niste napravili, prostirku bacite, jer se u njoj već stvorila plijesan. Isto učinite s plišanim igračkama, kućnim ogrtačima i pokrivačima ako se pokvase, a vi ih ne možete odmah oprati i osušiti.

Zašto usisavanje

Ako je u dječijoj sobi veliki tepih, potrebno ga je usisavati barem jednom sedmično. Kombinirate li usisavanje s održavanjem niskog nivoa vlage u zraku, bitno ćete smanjiti količinu alergena u vašem domu.

Zabrana pušenja

Dim cigareta iritira alergično dijete pa u svom domu zabranite pušenje. Isto tako, smatra se da dim cigareta može pogoršati simptome alergija ili izazvati astmu kod djece predškolske dobi.

Brisanje prašine

Da alergene ne biste samo raspršili po zraku prašinu brišite vlažnom krpom i perite podove te glatke površine barem jednom u sedam dana. Redovno čistite i mijenjajte filtere u klima-uređaju, prema uputstvu proizvođača, jer se u njima nakuplja mnogo prašine i grinja.

Važno

Osim što se tretiraju raznim lijekovima, najbolja terapija protiv alergija je izbjegavanje alergena - kako u kući, tako i izvan nje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.