SVAKODNEVNICA

Pravila igre u parku

"Bebe i mame"

19.6.2018

Izlasci u park s djetetom tokom ljeta su svakodnevica većine roditelja. Ali, šta uraditi ako drugo dijete ode s kanticom vašeg djeteta, punom igračaka neophodnih za igru u parku?

Za roditelje koji prvi put idu u park s aktivnim djetetom, mnoge situacije mogu biti izvor stresa, ali ako pravilno postupite, ostat će ono što i jesu - sitnice.

Igračke

S obzirom na činjenicu da u park nosite igračke za pijesak i još mnogo toga normalno je da se želite vratiti kući s tom opremom, što nije uvijek slučaj. U djetetovoj glavi, najbolji dio igranja u parku je istraživanje i upotreba tuđih novih i zanimljivih stvari, i istovremeno ignoriranje svih igračaka koje su roditelji izabrali i skupo platili.

Nepisano je pravilo da djeca dijele igračke u parku. Šansa da će vaše dijete jednog dana doći kući s tuđom lopaticom, dok će njegove grabljice završiti u tuđoj garaži, vrlo je velika.

Ipak, ako se vaše dijete igra, a drugo dijete ponese vaše igračke, potpuno je prihvatljivo da reagirate i kažete da je to igračka vašeg djeteta, da se ono može igrati s njom, ali da nije uredu da je nosi sa sobom.

Ukoliko dijete ne reagira, nježno uzmite igračku i objasnite mu da je ne može nositi. Stavljanje inicijala markerom na igračke vašeg djeteta može pomoći kada krenetete kući.

Hrana

Kao i tuđe igračke, i sendvič drugog djeteta uvijek je mnogo zanimljiviji od vlastitog. Ipak, vrlo je nezgodno davati hranu drugoj djeci, jer većina roditelja ne želi da maleno uzima nešto od nepoznatih osoba.

Dobar način da to izbjegnete jeste da svom djetetu dopustite da jede samo dok sjedi na klupi pored vas, a ne da jede ispred druge djece pored tobogana. Ali, ako vam nepoznato dijete traži sendvič ili grickalice, recite mu da će ih dobiti ali da prvo mora pitati mamu smije liih uzeti. Ili, još bolje, vi pitajte mamu možete li djetetu dati nešto da pojede.

Balansiranje

Ako u park idete s dvoje djece morat ćete paziti na jedno koje se ljulja i drugo koje želi na tobogan. Sigurno je da nećete moći u svakom trenutku paziti na oboje djece pa je vrlo vjerovatno da ćete čuti druge roditelje kako opominju vašeg mališana da ne baca pijesak ili da se ne gura. Ali, nemojte se nervirati jer je prijekor vjerovatno bio zaslužen.

Ponašanje

Ne dozvolitie djetetu da se loše ponaša, ali ni da trpi loše ponašanje druge djece. Ako drugo dijete udari vaše dijete u parku, skrenite mu pažnju da se tako ne ponaša, a mami bez ustezanja recite da ste reagirali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.