SVAKODNEVNICA

Kako manje povrede djeteta liječiti kod kuće

"Bebe i mame"

20.6.2018

Manje povrede, poput posjekotina na prstima ili ogrebotina na koljenima česte su i u pravilu se saniraju kod kuće, ali pritom treba slijediti posebna pravila kako ne bi došlo do infekcije rane.

* Ako se dijete povrijedlo tako da mu curi krv, bez obzira na hitnu potrebu da krvarenje bude zaustavljeno, povredu treba sanirati osoba koja je prethodno dobro oprala ruke. I opet, rukama nikako ne smijete dodirivati otvorenu ranu.

* Nakon svake, pa i najmanje povrede organizam sam aktivira proces zacjeljivanja rane. Ako krvarenje nije obilno i u ranu nije doprla velika količina prljavštine, najbolje je preko nje pustiti čistu vodu s česme.

* Upotreba dezinfekcijskih sredstava nakon smanjit će opasnost od infekcija. Pritom je bolje upotrijebiti dezinfekcijsko sredstvo u spreju.

* Tek nastalu ranu treba zaštititi od prljavštine sterilnom gazom ili običnim flasterom. Važno je obratiti pažnju da sterilnim dijelom bude prekrivena cijela oštećena površina kože.

* Za osobe s osjetljivom kožom farmaceutske kompanije proizvele su flastere koji lagano prianjaju uz kožu. Među njima su i posebni flasteri za osjetljivu dječiju kožu, koji se ujedno mogu jednostavno i bezbolno skinuti i zamijeniti. Kada se flaster navlaži, podložan je razmožavanju bakterija, pa ga je uputno što prije zamijeniti, jer će u protivnom rana teže zacijeliti.

* Kod dubljih posjekotina ranu treba najprije zaštititi jednom ili više sterilnih gaza, te potom ruku, nogu ili drugi povrijeđeno dio tijela dobro povezati zavojem.

* Dobro je pribor za prvu pomoć imati u kući i u automobilu te povremeno provjeriti je li predmetima prošao rok trajanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.