LJETNE TEME

Nakon mora obavezno tuširanje

"Bebe i mame"

21.6.2018

Popis bolesti kojima se čovjek može zaraziti kupajući se u moru, jezeru ili bazenu je dug. Virusi i bakterije "nađu put" kroz sluznicu oka, nosa, genitalija ili u organizam uđu s vodom koju plivač proguta. Ipak, malo je vjerovatno da će se zaraziti odrasli čovjek, jer bolesti mnogo češće vrebaju djecu i to onu mlađu od tri godine.

Koncentracija virusa i bakterija veća je u plićaku nego u dubljoj vodi, a djeca se češće zagrcnu i progutaju vodu. Zato djeca ne bi smjela gledati ispod vode, osim ako se ne kupaju u izrazito čistom moru ili ako nose masku za ronjenje.

Zbog svih ovih opasnosti dijete čim izađe iz vode treba istuširati. Što duže more, jezero ili rijeka ostane na koži ili u ušima, eventualna bakterija ili virus imaju više vremena.

Evo još nekih stvari na koje treba obratiti pažnju na ljetovanju:

* Kako ostatke iz mora ne biste štapićem samo zatjerali dublje, uši prvo treba isprati čistom, po mogućnosti toplom vodom, pa tek onda upotrijebiti štapić.

* Hladna pića vode teškoj upali grla. Zato djeci ne dajite sokove i vodu iz frižidera. Također, obratite pažnju i na klima-uređaj koji treba biti podešen na šest stepeni nižu temperaturu od vanjske.

* Bebu nije dobro previše grliti, jer njen organizam ne zna još reagirati na promjenu temperature, pa majka koja ga drži u naručju samo povećava rizik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.