SVAKODNEVNICA

S djetetom na plaži: Šta kada mu je dosadno

"Bebe i mame"

27.6.2018

Imate 15 dana dragocjenog i dugo čekanog odmora, poveli ste djecu na more, ali njima je dosadno? S ovom rečenicom uglavnom će se sresti roditelji čija su djeca u uzrastu od četiri do sedam godina. Evo zašto se to događa i šta možete uraditi.

* Dijete se osjeća velikim i počinje istraživati plažu. Zato se vi ne možete odmarati, stalno ga tražite i dozivate. U ovom uzrastu dijete mora imati prostor za svoju malu autonomiju. Ali, s preciznim pravilima. Prije polaska bjasnite mu šta je dozvoljeno, a šta ne.

Dijete mora znati da vam uvijek mora biti u vidokrugu, a ako želi negdje ići, uvijek mora doći i pitati vas. Ne zaboravite, i vi se morate izboriti sa svojom napetošću.

To što želite da stalno sve imate pod kontrolom, da stalno provjeravate ima li šešir, majicu, da li je namazalo lice kremom, to je vaš problem, ne i njegov.

* Dok se svi ostali zabavljaju, njemu je dosadno. Ako je vaše dijete stidljivo, u novoj sredini bit će zbunjeno i povući će se u sebe. Imajte razumijevanja za takvo ponašanje, nemojte ga prisiljavati da se igra s drugom djecom i pružite mu podršku.

Ali, nemojte mu vi biti zamjena za društvo. Recite mu da se igra samo i vjerovatno će ubrzo početi tražiti druga na plaži.

* Djeca koja tokom cijele godine imaju različite aktivnosti imaju potrebu da se odmore od svega. Ako dijete ne želi taj dan plivati, pustite ga. Već sutra će rado uživati u moru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.