SVAKODNEVNICA

Putna apoteka: Pitajte pedijatra šta vam treba za dijete

"Bebe i mame"

26.6.2018

Kad idete na odmor, trebate biti spremni i na male nezgode, opekotine od sunca, ogrebotine, ranice, ubode insekata... Apoteka i ljekara nema baš na svakom mjestu, posebno u malim mjestima na obali, pa vam preporučujemo da ponesete barem osnovne lijekove. Zato prije odlaska na odmor otiđite kod pedijatra koji vodi vaše dijete i posavjetujte se koje lijekove da ponesete.

Bolest vožnje

Prije ulaska u automobil dijete obucite u laganu i udobnu odjeću i obuću. Ako idete na duži put, nemojte zaboraviti ponijeti dovoljno tečnosti (voda, čaj ili prirodni voćni sok), a dobro će doći i mali hranjivi obrok.

Kod većine djece se tokom vožnje javlja bolest vožnje (kinetoza) koja se ogleda nizom neprijatnih simptoma kao što su mučnina, hladni znoj i povraćanje. Da bismo to izbjegli, potrebno je pola sata prije vožnje uzeti tabletu s malo vode.

Obavezno prije polaska razgovarajte s pedijatrom koji će vam reći u kojem su uzrastu djeca spremna za tabletu te koji lijek da odaberete. Tabletice su potrebne većoj djeci, a bebe uglavnom nemaju mučnine.

Problemi sa stomakom

U putnoj apoteci ne zaboravite sirupe za snižavanje temperature i toplomjer. Poželjno je osigurati se i za slučaj probavnih tegoba koje često znaju pogoditi dijete kada promijeni mjesto boravka i način ishrane.

Obavezno ponesite čepiće za izazivanje stolice (ali ih ne koristite ako baš ne morate), biološki regulator crijevne flore, sredstva za rehidraciju (u slučaju proljeva ili povraćanja).

Oči i uši

Tokom vrućina zbog propuha i klima-uređaja oči mogu pocrveniti i početi suziti. U tom slučaju pomoći će kapi koje će vam predložiti liječnik.

Tokom odmora mogu se pojaviti i problemi s ušima. Obično su to upale koje mogu biti popraćene sekrecijom iz uha, a može se javiti i bol. Kapi za uši ne treba koristiti bez konsultacije s ljekarom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.