SVAKODNEVNICA

Prva pomoć: Led zaustavlja krv iz nosa

"Bebe i mame"

4.7.2018

Dešava se da djeci iznenada poteče krv iz nosa, naročito ako su nemirna pa su se potukla s drugarima ili ih je lopta u dvorištu udarila u glavu. Ponekad je dovoljno da dijete malo jače ispuše nos, pa da jurne krv.

Ta krvarenja su najčešće sasvim bezazlena i prolaze sama od sebe, iako djeluju strašno i izazivaju brigu roditelja. Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?

Šta ne smijete raditi

- Nipošto nemojte staviti dijete u horizontalan položaj bez jastuka ispod glave, nogama dignutim uvis. U takvoj pozi priliv krvi će se samo pojačati.

- Ne zabacujte djetetu glavu unazad jer se tako smanjuje odliv krvi kroz vratne vene, a samim tim pojačava krvarenje. Osim toga, djetetu tako prijeti opasnost da se zagrcne, što može izazvati povraćanje i gušenje.

- Kad se krvarenje zaustavi, ne treba odmah davati djetetu da jede niti da pije kakao ili čaj. Hrana i ti napici povećavaju krvni pritisak i proširuju krvne sudove, pa krvarenje može ponovo početi.

Šta treba uraditi

- Prije svega smirite dijete.

- Stavite ga u sjedeći položaj i nagnite mu glavu malo naprijed. Otkopčajte mu košulju i olabavite ovratnik, otvorite prozor i recite mu da polagano duboko udiše zrak na nos i izdiše ga na usta.

- Na korijen nosa između obrva stavite mu kockice leda ili peškirčić namočen hladnom vodom, a noge mu zagrijavajte. Tako ćete suziti krvne sudove u nosu, a proširiti one u nogama, pa će krv poteći iz glave naniže.

- Prstima stisnite nos ili mu stavite u nozdrvu komadić sterilne vate natopljene troprocentnim rastvorom hidrogena. Na taj način zatvorit ćete krvni sud koji krvari.

- Ukoliko je krvarenje jako, a vi ga i pored svega ne uspijevate zaustaviti, pozovite hitnu pomoć. Ne zaboravite - kod djece čak i na prvi pogled beznačajan gubitak krvi može izazvati vrtoglavicu, nesvjesticu i malokrvnost.

Šta morate uraditi kad krvarenje stane

Zaustavili ste krvarenje? Potrebno je sada otkriti uzroke te neprijatne pojave.

U devedeset posto slučajeva kad dođe do spontanih, neočekivanih krvarenja iz nosa kod djece, krv teče iz donjeg dijela nosne pregrade, gdje se nalazi gust splet krvnih sudova.

Pošto su kod djece krvni sudovi smješteni blizu površine, a sluzokoža im je veoma tanka, svaka pa i najmanja povreda i naglo širenje krvnih sudova mogu izazvati krvarenje.

Tako dijete može nesvjesno malo „počeprkati" po nosu i krenut će mu krv. Ili ako mu se previše osuši sluzokoža nosne šupljine jer je u stanu suh zrak, opet se može dogoditi da mu potekne krv.

Osim toga, krtost krvnih sudova izazvana je nedostatkom vitamina C. Zato djeci nerijetko krv iz nosa ide poslije preležane bolesti kada je njihov organizam oslabljen i „osjeća" manjak vitamina. A možda je neuravnotežena ishrana razlog nevolja.

Ponekad spontanom krvarenju iz nosa prethode glavobolja i zujanje u ušima. To se dešava djeci kojoj teško padaju promjene vremena, naglo im se mijenja arterijski pritisak, krvni sudovi se čas šire, čas skupljaju, što njihovi zidovi ne mogu uvijek izdržati pa pucaju.

Šta treba poduzeti

Ako vašem djetetu često, naizgled bez razloga, ide krv iz nosa, potrebno je da poštujete nekoliko jednostavnih pravila:

1 Postarajte se da se dijete oslobodi štetne navike "kopanja" nosa.

2 U stanu trebate imati ovlaživač zraka ili rasporedite po sobama posude s vodom.

3 Vodite dijete svakodnevno u šetnju, čak i kada je prohladno.

4 Vodite računa o ishrani djeteta, kako bi s voćem i povrćem unosilo neophodne vitamine.

5 Osobama sklonim čestim krvarenjima iz nosa liječnici preporučuju hranu bogatu bjelančevinama: sir, džigericu, pileću supu...

6 Odvedite dijete otorinolaringologu, koji će vam detaljnije objasniti o čemu se radi.

I ne brinite, krvarenje iz nosa spontano prestaje kako dijete raste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.