SVAKODNEVNICA

Ne štedite na zaštitnoj kremi, posebno kada su djeca u pitanju

"Bebe i mame"

9.7.2018

Znamo koliko je važno dijete pravilno zaštititi od sunca. Najnovija istraživanja pokazuju da pretjerano izlaganje suncu u dječijoj dobi, u kasnijem životu povećava rizik od obolijevanja kože. Posebnu pažnju posvetite i zaštiti očiju. Dječije oči vrlo su osjetljive i podložne nadraživanju sunčevih zraka.

Evo nekoliko savjeta kako zaštititi djecu dok provode lijepe ljetne dane u igri vani:

1 Izbjegavajte izlaganje suncu od 10 do 17 sati. Ovo je period u kojem su sunčeve zrake najjače te nanose najviše štete nježnoj koži djece;

2 Obucite bebama tanke pamučne majice i ne zaboravite šeširić što širega oboda;

3 Neka djeca budu u hladu. Prirodni hlad je najbolji, ali, ako ga nema, ni suncobrani nisu loši. Međutim, sunčeve zrake prolaze i odbijaju se i kroz krošnje drveća, a i kroz čvrstu tkaninu suncobrana;

4 Namažite dijete zaštitnom kremom. Izaberite odgovarajuću zaštitu za svoje dijete i namažite ga čak i kad ste u hladu. Posebnu pažnju obratite na osjetljive dijelove kao što su nos, obrazi, uši i jako osjetljiva, nježna dječja guza;

5 Nanesite balzam za usne, sa zaštitnim faktorom od najmanje 15. I usne vrlo lako izgore na suncu, a ovo će ih zaštititi.

Zaštitite oči

Dječije oči vrlo su osjetljive, a štetne UV zrake mogu ih dodatno nadražiti. Zbog prevelikog izlaganja suncu, bionjača se može zacrvenjeti i nateći.

Oftalmolozi vjeruju da sunčane naočale koje nemaju UV zaštitu mogu naštetiti očima više nego ako se uopće ne koriste. To je zato što sunčane naočale namijenjene igri samo zatamnjuju, odnosno ublažavaju jačinu svjetlosti, što provocira širenje zjenica, dopuštajući štetnim UV zrakama još dublji prodor u oko.

Ako dijete ne voli nositi naočale ili niste u mogućnosti kupiti kvalitetne, potrudite se nabaviti šeširić sa što širim obodom, jer i na ovaj način možete djelotvorno zaštititi oči.

Odgovarajuća zaštitna krema

Potrudite se odabrati odgovarajuću zaštitnu kremu za svoje dijete. Evo nekoliko savjeta kako odabirati i upotrebljavati zaštitne kreme:

* Izaberite losion, mlijeko ili gel sa zaštitnim faktorom (SPF) između 15 i 30. Izbjegavajte proizvode koji sadrže previše alkohola, jer on može oštetiti nježnu kožu;

* Prije nanošenja zaštitne kreme i izlaganja suncu napravite probu, kako biste saznali odgovara li koži vašeg djeteta baš ta krema. Učinite to na malom dijelu kože i barem 24 sata prije nanošenja kreme na površinu cijelog tijela;

* Ako koža ne reagira loše, nanesite kremu pazeći da pokrijete svaki dio tijela, a pogotovo one najosjetljivije dijelove. Ne štedite na kremama, jer, u ovom slučaju, više je bolje;

* Nanesite zaštitnu kremu najmanje 30, a po mogućnosti i 60 minuta prije izlaganja suncu;

* Izaberite vodootporne zaštitne kreme, nanoseći ih svakih nekoliko sati, kako bi se vaša djeca mogla sigurno igrati i uživati u vodi.

Sunčeve zrake ne samo da padaju na vodenu površinu, već se od nju i odbijaju. Zbog toga posebnu pažnju obratite na dijete koje je u vodi ili u čamcu.

Male bebe - bez kreme i sunčanja

1. Tanka dječja koža upija zaštitne kreme, pa ih kod beba mlađih od šest mjeseci nije preporučljivo previše koristiti. Iako ne postoje istraživanja sa dokazanom štetnosti za tako malu djecu, ipak ne postoje ni ona koja garantiraju stopostotnu sigurnost.

2. Ovako male bebe ne treba izlagati suncu - preporučljivo je da uvijek budu u hladu.

Važno

I sunce sakriveno iza oblaka može opeći kožu, stoga ni za poluoblačnog vremena ne dopustite djeci golišavo trčkaranje uz obalu bez zaštitne kreme.

U slučaju da dijete, ipak, dobije opekotine od sunca i općenito se ne osjeća dobro, obratite se što prije ljekaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.