SVAKODNEVNICA

Koliko djeci treba vitamina, a koliko minerala

"Bebe i mame"

11.7.2018

Da li vaša djeca u prehrani dobijaju dovoljno kalcija, vlakana, magnezija, vitamina E i kalija, esencijalnih hranjivih elemenata? Ako ne dobijaju, pokušajte popraviti stanje, uz nekoliko naših savjeta.

Koliko treba kalcija i gdje ga naći

Kalcij je glavni sastojak potreban za izgradnju kostiju. On optimizira njihov i doprinosi njihovom jačanju. Manje je poznato da je kalcij bitan i za zdrav krvotok.

Dnevne potrebe djeteta za kalcijem variraju, u zavisnosti od godišta:

* Djeci od prve do treće godine života potrebno je 500 miligrama kalcija dnevno;

* Djeci od četvrte do osme godine potrebno je 800 miligrama kalcija;

* Djeci od devete pa sve do devetnaeste godine potrebno je 1.300 miligrama kalcija.

Treba znati da jedna čaša mlijeka sadrži oko 300 miligrama kalcija. Mnoga djeca, naročito tinejdžeri, ne vole mlijeko, pa unose u organizam znatno manje kalcija nego što im je potrebno. Umjesto mlijeka često piju razne voćne sokove i gazirane napitke.

Nedovoljno unošenje kalcija u djetinjstvu može se negativno odraziti na zdravlje u kasnijim godinama života. Poznato je da njegov nedostatak dovodi do osteoporoze i drugih bolesti kostiju.

Kako podići nivo unosa kalcija kod djece? Uključujte mliječne proizvode (sir, jogurt, kiselo mlijeko, pavlaku...) uz svaki obrok i birajte nemasne proizvode. Kao bonus, neke vrste mlijeka i jogurta sadrže i vitamin D, koji je neophodan za dobru apsorpciju kalcija.

Još jedan bogati izvor ovog elementa je sok od naranče sa dodatim kalcijem i vitaminom D.

Vlakna i vitamin E

Vlakna su najvažniji element za osjećaj sitosti i redovnu stolicu. Vlakna se nalaze u namirnicama koje jedemo na miru, kod kuće, u integralnim žitaricama, voću i povrću.

Nedovoljan unos vlakana, u prvom redu, rezultira problemima sa probavom i vršenjem nužde, što je vrlo čest problem i najmlađih.

Kako podići nivo unosa vlakana kod djece? Obavezno uvrstite voće i povrće uz svaki obrok, kao desert ili kao užinu. Čest ukusan i hranjiv doručak za vaše dijete neka budu cerealije sa jogurtom ili mlijekom.

Vitamin E je superheroj među hranjivim sastojcima. On je moćni antioksidant, borac protiv slobodnih radikala, značajan za normalno funkcioniranje metabolizma, pomaže u zaštiti od ultravioletnog zračenja, zagađenja zraka i dima cigarete.

Kako podići unos vitamina E kod djece? Hranu spremati na kvalitetnim biljnim uljima, na jelovniku imati često povrće tamnog lišća (špinat, blitva), starijoj djeci ponuditi za grickanje suncokretove sjemenke.

Magnezij i kalij

Magnezij ima ulogu u čak oko 300 tjelesnih funkcija odgovornih za rast i razvoj djeteta. Ovaj nevjerovatan mineral pomaže razvijoj normalnog mišićnog sistema, nervnog sistema i srčane funkcije.

On je bitan za imunosistem, za produkciju energije i zdravlje kostiju. Procentualno, oko 50 posto magnezij nalazi se u kostima, a drugih 50 posto unutar ćelija i u krvotoku.

Evo koliko je magnezija potrebno djetetu svakog dana:

* Od prve do treće godine 80 miligrama;

* Od četvrte do osme godine 130 miligrama;

* Od devete do četrnaeste godine 240 miligrama;

* Od četrnaeste do osamnaeste godine kod dječaka 410 miligrama;

* Od četrnaeste do osamnaeste godine kod djevojčica 360 miligrama.

Kako podići unos magnezija kod djece? Povećajte u ishrani količinu tamnozelenog povrća, kao i raznih koštunjavih plodova i sjemenki (sjemenke tikve), integralnih žitarica, graha...

Dobro izbalansirana prehrana dovest će do dovoljnog unosa magnezija kod djeteta.

I na kraju nešto o kaliju, mineralu koji je najznačajniji za rad srca. On je, isto tako, hranjivi sastojak važan za jake kosti, funkcioniranje mišića i sveukupnu energiju.

 Kako povećati unos kalija kod djece? Putem redovnog unosa mliječnih proizvoda, kuhanog mesa i morskih plodova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.