SVAKODNEVNICA

Sezona je rotavirusa: Prljave ruke vode stomačnoj infekciji kod djece

"Bebe i mame"

12.7.2018

Rotavirus je glavni uzročnik akutnog proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece. Pogađa gotovo svu djecu do pete godine života, a većinu u prve dvije godine života.

U pravilu se najteži oblici infekcije javljaju u najmlađoj dobi, prije navršenog šestog mjeseca. Infekcije rotavirusom uglavnom se javljaju od rane jeseni do ranog proljeća, a najčešće tokom zimskih mjeseci, iako nije isključena infekcija tokom cijele godine.

Simptomi uključuju vodenasti proljev, povraćanje, groznicu, bol ili grčeve u stomaku, a kod težih slučajeva i dehidraciju.

Rotavirus može uzrokovati i do 20 epizoda proljeva i povraćanja dnevno, što je vrlo opasno i iscrpljujuće za dijete, a uznemirujuće za roditelje.

Proljevom i povraćanjem malo dijete može u relativno kratkom vremenu (nekoliko sati) izgubiti veliku količinu tjelesne tekućine i doći u stanje dehidracije.

Već samo četiri proljevaste stolice mogu dovesti do blaže ili umjerene dehidracije. Dijete je u tom slučaju blijedo, upalih očiju, suhih sluznica, nije mokrilo posljednjih šest sati, puls je teško opipljiv, diše ubrzano i duboko.

Čest je poremećaj svijesti, a mogu se javiti i konvulzije (poput epileptičkog napada). Ovo stanje zahtijeva hitan odlazak liječniku.

Glavni put prijenosa infekcije rotavirusom je fekalno-oralni, što znači kontaktom prljavih ruku i usta, ali nije isključen ni kapljični put prijenosa putem zraka.

Kako je rotavirus vrlo zarazan te se brzo i lako prenosi s osobe na osobu, ne samo kontaktom prljavih ruku i usta nego i preko zagađenih površina kao što su igračke i ostale površine na kojima se djeca igraju, infekciju je gotovo nemoguće izbjeći.

Higijenske mjere, često pranje ruku i dezinfekcija površina pokazale su se nedovoljno učinkovitim u suzbijanju infekcije. Infekciju rotavirusom, kada se jednom pojavi u okruženju kao što je vrtić ili pedijatrijski odjel ambulante, vrlo je teško kontrolirati, jer su djeca često u bliskom kontaktu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.