SVAKODNEVNICA

Sedam savjeta za red u dječijoj sobi

"Bebe i mame"

12.7.2018

Dječija soba je prekrasno i veselo mjesto, ali njeno uređenje često predstavlja nemoguću misiju. Zato vam nudimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u organizaciji i uvođenju reda u dječijem kutku.

1. Spustite se na njihov nivo. Spustite se na koljena u njihovoj sobi da biste mogli da vidite stvari s njihove visine. Spustite police u ormaru sa odjećom.

Stavite najčešće korištene predmete na najniže police i u najniže ladice. Postavite dekorativne otvorene kantice, kutije, korpe i slično u ćoškove sobe, na dno ormara i uz krevet.

2. Sakrijte stvari pod krevet. Upotrijebite tanku, pravougaonu kutiju s točkovima, koja služi za odlaganje stvari pod krevet. Pripremite jednu kutiju za igračke.

Spremite dječije likovne radove, papire za konstrukcije i drvene bojice u jednu kutiju. Starija djeca mogu u njoj čuvati školske radove i sveske.

3. Neka organiziranje postane zabava. Organiziranje može biti naporno čak i za odrasle. Pomislite samo kako se vaše dijete osjeća na pomisao raspremanja igračaka i odjeće.

Uključite djecu dopuštajući im da naprave kreativne naljepnice za svoje ladice i kutije.

4. Kupujte komode s plitkim ladicama. Što je ladica dublja, više će stvari djeca moći staviti u nju. Uz nekoliko izuzetaka s većim predmetima u dijelovima, koristite plitke ladice. Neka kolica za čuvanje na točkovima dolaze s pet-šest plitkih ladica. Možete odgurati ta kolica u ormar, ako je potrebno, ili ih namjestiti nekoliko uz prazan zid.

5. Kodirajte organizaciju bojama. Kupite plave kutije za lutke, a crvene kutije za autiće. Objesite ljetnu odjeću na zelene vješalice, a svečanu odjeću na plave vješalice. Ili, koristite jednu boju za jedno dijete, ako imate više djece.

6. Objesite. Vaša bi djeca mogla razgledati svoju kolekciju likovnih radova isto kao i vi kolekciju kupljenih radova. Kupite jeftine okvire i objesite slike u neodređenom redu na jednom zidu u dječijoj sobi.

7. Postavite osnovna pravila. Naprimjer, prije nego što isplanirate igranje nekih društvenih igara, najprije morate odrediti mjesto gdje ćete ostaviti tu igru nakon igranja.

Ili, dogovorite se s djecom da zadrže u svojoj sobi samo predmete koji imaju svoje mjesto. Zanači da, ako je ladica puna, a dijete želi staviti u nju nešto novo, mora prvo izbaciti nešto od onoga što se nalazi u ladici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.